За нас е важно днес да стане ясно има ли програмни цели, около които има мнозинство. Това каза пред журналисти здравният министър в оставка Петър Москов след заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок (РБ), в което участваха всички лидери на политическите партии от блока.

Москов информира, че предстои среща с партия ГЕРБ, на която от РБ ще продължат да обсъждат програмата, приоритетите и това около какво и защо има смисъл да бъде съставяно ново правителство. По думите му, ако то намери парламентарна подкрепа, разбира се реформаторите ще разширят тези разговори и с патриотите.

"От днешния ден не бива да очаквате нещо различно, освен това дали има парламентарно мнозинство и политически партии, които могат да застанат зад препотвърждаване на програмните приоритети на сегашното правителство с разбира се конкретни акценти за ГЕРБ. Те са свързани главно с изборното законодателство, за ПФ и РБ те са различни", коментира Москов.

Със сигурност премиерът нямало да е Борисов, а финансовият министър - Горанов

Със сигурност премиерът нямало да е Борисов, а финансовият министър - Горанов

Това отсече Владислав Горанов

По думите му, ако бъде постигнато това съгласие около програмните приоритети, ще бъде направена и важната крачка към съставяне на правителство.

"Всякакви разговори за персонален състав на министри, за фигура на министър-председател са след това. Който и да бъде министър-председател, това няма никакво значение, ако това правителство няма ясна програма и зад него не стои мнозинство. Тоест всякакви други спекулации не са на дневен ред", заяви Москов.

Той бе категоричен, че от Реформаторския блок не са в ситуация, в която днес или утре трябва да върнат мандата при президента с решение за фигурата на министър-председателя.

"Важно е да може да бъде оползотворена всяка възможност в този парламент да има стабилно мнозинство и то да продължи и да развие приоритетите си. Ако не е възможно и няма такава обща програмна цел, коя ще бъде фигурата на министър-председателя няма никакво значение", коментира още той.

ГЕРБ и РБ преговарят в НС в отсъствието на Борисов
Обновена

ГЕРБ и РБ преговарят в НС в отсъствието на Борисов

Очаква се да дискутират приоритетите на евентуален нов кабинет

На въпрос, свързан за индикациите за постигане на такова мнозинство, Москов коментира, че за пръв път в достатъчна степен, тишина и разум в последните три дни са се водили много активни преговори по програмата и по отделните приоритети.

"Наистина имаме развитие в тази насока, но докато не го обявим формално това са просто добри намерения от страна на трите парламентарни групи", каза още Москов. По думите му днес това, което може да стане ясно е, дали има разбирателство и парламентарно мнозинство около програма за управление. Оттам нататък на ход е РБ, който трябва да излъчи правителство и министър-председател.

Очаква се в рамките на тази седмица да стане ясно дали от РБ ще успеят да съставят правителство.

"Ние не можем да си даваме срокове, които да са различни от това, което изискват законите и Конституцията от нас. Не очаквайте от нас в утрешния ден да излъчваме кандидатура на министър-председател или да връщаме мандат просто, защото същностният за Реформаторския блок разговор, а именно програма и мнозинство, което да стои зад тази програма, не е приключил", коментира още Москов.