Министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов, който сам реши да си тръгне от поста, хареса предложената за негов наследник Екатерина Захариева.

"Аз нямам никакви съмнения, че това е човек, който може и иска", заяви пред журналисти в парламента Иванов.

Той загатна, че може би Захариева ще бъде в по-добра ситуация и така може би и ще довърши това, което е започнато.

"Ключовият въпрос е за какво ще има тя политически мандат и до къде ще се простира политическата подкрепа", отсече правосъдният министър.

Според него обаче Захариева не е просто удобен избор, а по-скоро знак за това, че се осъзнава сериозността на ситуацията и предизвикателството, пред което е изправена.

"Очевидно е, че ще има и трябва да има втора вълна промени в Конституцията, в рамките на които ще бъде преразгледано и това квотно разпределение, което се случи, така че въпросът е дали г-жа Захариева ще има политическият мандат за тези промени", заключи Христо Иванов.

В Реформаторския блок пък очакват да чуят какво точно смята да направи предложената за нов министър на правосъдието.

"Надявам се да вземем единно решение в рамките на целия Реформаторски блок, но няма как да предопределям решението на групата сега", обясни пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски.

Той самият посочи, че иска да чуе какво ще направи Захариева. "Ние от РБ ясно казахме, че искаме в много кратки срокове да се случат много важни неща - Законът за съдебната власт да бъде изчистен и гласуван на първо четене в рамките на шест месеца", припомни Зеленогорски.

Припомняме, депутатите от ДСБ, членове на РБ, вече обявиха, че няма да участват в гласуването за новия министър.

По отношение на това дали сега е разклатено управляващото мнозинство и правителството, реформаторът убедено заяви: "Напротив след гласуването на промените в Конституцията смея да твърдя, че е стабилно.”