От ЦИК отново успокоиха гражданите, че няма да се стигне до опорочаване на вота, имайки предвид вчерашния скандал около намирането на 350 000 фалшиви бюлетини в печатница край София. Бюлетините са поставени под засилена охрана, което гарантира, че с тях няма да се извършва гласуване, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от БНР.

„Намерените в печатницата бюлетини, след като вече са под охрана, няма да се използват за гласуването", категоричен бе той. По думите му за разпределените по секциите бюлетини са взети всички необходими мерки и това са именно оригиналните бюлетини, с които ще се извършва гласуването.

„Само онези бюлетини, които във вчерашния ден са били разпределени по секции под надзора на РИК от общините и в присъствието на членове на секционната избирателна комисия - само с тези бюлетини ще се изразява вота", увери Троянов.

Той посочи като гаранция за честността на вота фактът, че в 7 часа днес, преди да започне гласуването, всяка една секционна комисия е разпечатала печата, с който ще подпечатва бюлетините. Печатът се наранява по уникален начин.

„Полагат се два печата - преди избирателят да отрази своя вот и след като избирателят излезе от кабината за гласуване и преди да я пусне в урната", информира още говорителят на ЦИК.

„Нека избирателите да бъдат бдителни секционната избирателна комисия да им постави тези печати, да не бързат да пускат бюлетината преди втория печат", призова той.

Троянов предупреди избирателите да не отбелязват в бюлетината друг знак освен "Х" и да не слагат други допълнителни отбелязвания, знаци, числа, подписи, включително и подписи на членове на секционната избирателна комисия.