Заради инцидента със загиналия полицай Асен Асенов при връщане от дежурство от българо-турската граница, директорът на "Гранична полиция" Захарин Пеноев е подал оставка в събота.

Уволниха шефа на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев
Още...

Това обяви вътрешният министър Веселин Вучков на пресконференция по повод неотложните промени, които трябва да се направят в начина, по който се охранява границата ни от нелегални имигранти.

Пенов се явил лично в кабинета на министъра и е подал оставка по морални причини като Вучков е решил днес да я приеме. Той подчерта, че дава висока оценка за професионалните качества на досегашния директор на ГД "Гранична полиция", но въпреки това го освобождава от поста му.

Министърът обяви операцията по охрана на границата ни с Турция за започната необмислено и без каквато и да е подготовка от страна на МВР.
По думите му, неговото ведомство не може да се справи само с натиска и веднага след този смъртен случай Вучков е поискал от Министерския съвет командированите от страната полицаи да бъдат отзовани от всички места, където не може да се осигури към момента техния живот и здраве.

За последните 25 години не е имало подобна операция дори и в Министерство на отбраната. Това е не просто учение, а наподобяващо военна мобилизация действие, което се е стоварило почти единствено върху скромните възможности на МВР.

С тези думи вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че ведомството му вече не смогва да се справя с охраната на българо-турската граница. По думите му операцията тече вече 14 месеца и е почти напълно изчерпана откъм форма и съдържание, затова трябва да се търсят нови такива. Вучков се ангажира с това да предложи на колегите си в Министерски съвет нова форма за справяне с миграционния натиск, защото МВР вече не може да се справя с възложената му задача.

Стана ясно, че Вучков е внесъл в МС три доклада със съдържание в този дух още преди 34-годишният Асен Асенов да загине след гранично дежурство. По думите на министъра в докладите се дава основен извод, че командироването на полицаи от вътрешността на страната генерира огромни проблеми - те не са готови за такова нещо, в страната се оголва присъствието.

Поетапно да се прекрати командироването на полицаи от страната по границата, ще настоява Вучков. Той ще предложи на МС и на Съвета по сигурност да се назначат 700 гранични полицаи на нови временни щатове. Те трябва напълно да заместят онези, командировани от областните дирекции на МВР.

Вучков е внесъл и план с мерки срещу миграционния натиск за 2015 г., който обхваща и ДАНС, общините, МЗХ и други институции. Да се подобри и нацяло да се изгради нова логистика по българската граница, е заложено в този план, както и изграждане на нови пътища през пет от общините - общо около 110 километра.

Тези неща трябва да се осигурят, за да не се излагат полицаите на риск - пътищата ще струват около 2,5 милиона лева. Компромис със сигурността на служителите не бива да има, категоричен е Вучков. 104 са дейностите в този план, 97 милиона лева общо биха стрували те на хазната.

Ако тези инициативи от трите доклада бъдат осигурени от МС, ние по един устойчив начин ще решим проблема на границата - ще има ограда, пътища, добро оборудване за охраняващите служители - поне за 10 години напред ще има гарантирана сигурност, смята силовият министър.

Тази операция започна необмислено и без каквато и да е подготовка в МВР. Огромна тревога имам и за това, че МО се намира в пълна изолация и липсва всякаква помощ към нас за тази сложна операция, недоволен е ведомственият шеф.

Стана ясно, че още на 26-ти сутринта, след трагичния инцидент, са изтеглени полицаите в Средец и Малко Търново, които са най-проблемните места - там в момента стои само по един полицай. Живи патрули да продължат само там, където има пълна сигурност за безопасност на служителите, гласи разпоредбата на Вучков.