Социолозите ядосаха лидера на РЗС Яне Янев. Три поредни проучвания го поставиха след Меглена Кунева и дадоха по-големи шансове на нейното „Движение България на гражданите".
Макар да има прогрес спрямо предишните резултати, това не успокоява ръководството на РЗС.
Социолози лъжат и крият истинските данни, отсече по време на извънредна пресконференция Яне Янев.

Той заяви, че от източници знае, че данните са подменени и според автентичните проучвания РЗС изпреварва „Движение България на гражданите".
Подмяната на истината той обясни с факта, че все по-често и нагло определени социологически агенции, ангажирани с конкретни партии поднасят удобни за тези партии или олигарси данни, които нямат нищо общо с действителността.
Янев показа нагледно какви са истинските проценти, различни от „подменените на Алфа Рисърч, НЦИОМ и АФИС".

РЗС категорично изпреварва Кунева и ние имаме категорично над 5% от всички избиратели, което при активност между 55 и 60%, подчерта Янев и изрази увереност, че РЗС ще има между 20 и 25 народни представители.
Той изрази негодуванието си, че само процентите на РЗС са „пипнати". Изключително нагло поведение, отсече Янев.

Припомняме, последните социологически проучвания на Галъп и Алфа Рисърч дават по 0.5 процента на РЗС, а това на АФИС стига до 2.7 на сто.
Социолозите от НЦИОМ дават пък на партията на Янев под 2 процента електорална подкрепа.

Той призова социолозите да спрат всякакъв вид спекулация, защото РЗС има собствен социологически екип, който прави седмични замервания. Освен това Янев и компания ще направят и паралелно преброяване в повече от 10 хиляди секции в страната.
По-добре мълчете и не се маскарете. Дайте на българските граждани да си направят те своята равносметка, призова лидерът на РЗС.

Според неговите прогнози над „600 хиляди гласа ще заминат в канавката" заради многото малки партии, които събират по-малко гласове.
Пак според неговите сметки колкото и цигани да изкупят БСП, пак няма да минат 700 хиляди гласа на национално ниво.

Има обективна демографска картина в България. БСП ще има по-малък резултат от президентските избори и няма как да се качат повече от 700 хиляди гласа. В последните години имаше много голяма смъртност в България, а по обясними причини именно възрастните хора са гласоподавателите на страната, изтъкна още Яне Янев.
Той коментира накратко и СРС-скандала, заявявайки че Сергей Станишев е влязъл в капана на неговата Моника, която не познава потенциала на БСП.

БСП е партия на интриги, на компромати, на скандали. Те се слушат сами. БСП е партия, която приема СРС-тата и такива скандали за нещо нормално, каза още Янев и увери, че Станишев може само да загуби от този скандал.