Това, което ние следваме като ясен план - първо разговаряме за политики и след това чакаме персоналният състав на Министерски съвет. Пред БНТ депутатът от БСП Явор Божанков обясни позицията на социалистическата партия в ситуацията, в която проведоха най-дълъг кръг от преговори с ИТН за подкрепа на кабинет, а другата седмица поканиха на разговор-изслушване и номинирания за премиер Пламен Николов.

Божанков се надява на писмени гаранции, че приоритетите ще бъдат спазени, тогава вече Националният съвет на БСП ще вземе решения. Той се надява, че номинираният за министър-председател ще положи всички усилия.

БСП препотвърди общите си приоритети с ИТН, чака предложението за премиер

БСП препотвърди общите си приоритети с ИТН, чака предложението за премиер

Столетницата обаче определи и "червени линии", от които няма да отстъпи

Впечатленията на Божанков от кандидата за премиер от ИТН Пламен Николов са от един професионален дебат на тема образование, на който вторият се справил добре. Той е удовлетворен от дебатите с ИТН по политики, като на 90% постигнали съгласие и обединение. ИТН се солидизирали с приоритети на БСП, които от години не могли да наложат. Мандатоносителят видя отвътре как работим на практика, каза Божанков.

Според него ИТН се усетили притиснати и с извити ръце при ситуацията, в която ДБ поискали трима служебни министри да запазят мястото си в новото правителство.

По думите му не е най-добрата идея страната да бъде хвърляна в нови предсрочни избори. Всичко, в което участва ДПС е буламач, но Божанков е доволен, че не само ГЕРБ и моделът ГЕРБ са зад червената линия.

БСП не могат в зала в самия момент самички да решат подкрепата към състава на Министерски съвет. Според Божанков обаче БСП е приемлив партньор. БСП не биха подкрепили 100% мажоритарен вот.

Нова ситуация с кандидатурата на Пламен Николов, според Йотова

Нова ситуация с кандидатурата на Пламен Николов, според Йотова

ИТН поемат по-голяма отговорност

Явор Божанков определи служебния кабинет като успешен.

По темата за вътрешната опозиция в партията и протестите пред "Позитано" 20, Божанков не е притеснен, че е видял негови колеги да протестират, тъй като БСП е демократична партия. Не е късно човек да открие протестите, но аз не ги видях в протестите срещу Гешев, посочи обаче Божанков. Според него, ако Весела Лечева, Калоян Паргов, Кирил Добрев и Георги Гергов искат оставката на Нинова, по-добре е тя да не я поддава.

Овчаров съзря "рейдърство" и предатели зад слабите резултати на БСП

Овчаров съзря "рейдърство" и предатели зад слабите резултати на БСП

Обвини Елена Йончева, Мая Манолова и Татяна Дончева