Имаме една добра и една лоша новина - добрата е, че няма правителство на ГЕРБ и Делян Пеевски, а лошата е, че няма правителство. Така обобщи политическата ситуация пред bTV депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

По негови думи рухнал митът, че Бойко Борисов може да е всякакъв, но можел да управлява.

Това е седмият път, в който той не може да състави правителство, припомни Божанков.

Той посочи, че България е похарчила повече пари за избори, отколкото биха отишли за изграждането на седем детски болници.

Божанков изрази мнение, че ДПС не може да се сложи под общ знаменател, защото там сега имало повече от едно мнение. "Пеевски има депутати и в групата на ГЕРБ - така смятам. Става дума за повече от един", отбеляза той, но отказа да каже за кого става дума, защото било хвърляне на думи в пространството.

Румен Радев: Политическата криза продължава

Румен Радев: Политическата криза продължава

Президентът иска адекватност и загърбване на личните и партийните интереси

Депутатите от ПП-ДБ определи разговора с ГЕРБ като невъзможен.

Той заяви, че няма представа дали вторият мандат ще дойде при ПП-ДБ, но увери, че от партията ще се отнесат отговорно.

"С никого не е преговарял лидерът на проруската партия "Възраждане", никой няма да направи правителство с тях, дори БСП. Те няма как да намерят кой да ги подкрепи и затова лансират тази въображаема теория", обясни Божанков.

Запитан възможно ли е коалиционно правителство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС на Ахмед Доган, той посочи, че трябва да се види как ще се развие ситуацията. ПП-ДБ обаче нямало да направят компромис с приоритетите си. Според него наблюдаваните събития са инженеринг на ДПС.

"Миналият кабинет на Денков падна, защото не беше включена третата страна - ДПС. Те бяха близо да постигнат победа на изборите и да управляват, но влезе нова партия и тя обърка ситуацията. Сметките им не излязоха", посочи Божанков

Според него кабинетът "Денков" е имал много по-широк хоризонт да управлява.

И Делян Пеевски вече отива на избори

И Делян Пеевски вече отива на избори

Вторият и третият мандат няма да минат