Предизборна кампания на турски език с преводач на ромски ще води Али Юзеиров, който е кандидат за президент. В кампанията му няма да бъде осигурен преводач от турски на българки език.

Днес двамата братя Юзеирови дойдоха в ЦИК, за да отстранят известни пропуски в документацията на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Али Юзеиров за държавен глава.

На въпрос на news.bg какво го мотивира да се кандидатира Али Юзеиров каза: „Нашата борба, нашето неравноправно положение в държавата."

По думите на Юзеиров в българската Конституция е записано, че България е еднонационална държава. „Нас все едно ни няма. Аз твърдя, че съм турчин със самосъзнанието, че изповядвам исляма и съм български гражданин, но Конституцията казва, че такъв човек няма," недоволен е Али Юзеиров.

Той отказа да коментира защо не търси подкрепа от предателите, по думите му, ДПС. „Нас ни има, защото ДПС не са си вършили работата," категоричен бе той.

Според него българският президент трябва да признава всички малцинства и както на Коледа поздравява християните, на Байрама да поздрави мюсюлманите със „Салям алейкум," а Банго Василий - ромите.

За пример Али Юзеиров посочи папата, който поздравява християните на 72 езика.

Юзеир Юзеиров пък допълни, че кралят на Белгия поздравява поданиците си на три езика, а в Швейцария поздравите са на четири езика.

Защо българският президент да не каже две думи на турски или на ромски, запита Юзеир Юзеиров. Той не е доволен, че предизборната кампания трябва да се води на български език.