Още преди официалния старт на предизборната кампания от ДСБ са притеснени от „вълната от ляв популизъм, заляла България."
Предизборно, макар извън кампанията, България е залята от такава вълна, алармира по време на брифинг зам.-председателят на партията Радан Кънев.

По думите му, основно в тази насока действат от БСП, но и също от ГЕРБ и други партии, претендиращи за присъствие в дясното политическо пространство, които лансират откровено леви идеи - включват рязко повишаване на данъчното облагане, рязко повишаване на осигуровките и на осигурителните прагове, увеличение на осигурителния максимум.

Това са леви идеи за изземване на повече доход от работещите българи. Това са опасни послания, които създават предпоставки за задълбочаване на проблемите, които само лъжат, че решават, заяви Кънев и добави, че с тези предложения няма да се реши нито безработицата, нито обедняването на хората, нито продължаващата повече от 10 години тенденция върху работещите хора да бъде стоварвана цялата тежест на икономическата криза.

Лидерът на ДСБ Иван Костов намери абсолютно противоречие между това да заявяваш, че ще се създадат 200 хиляди работни места и че ще се вдигнат с 50% осигурителните вноски, както заявиха от БСП.
Тази идея, взаимствана от кампанията на президента Франсоа Оланд, е направила така, че той е да е с най-ниско доверие от всички президенти на Франция, подчерта Костов и бе категоричен, че това са две неизпълними неща.

По думите му, това не е решение нито на бедността, нито на създаването на работни места. Според него единственият начин веднага да бъде дадено облекчение за най-бедните е да се осъществи преразпределение на данъчната тежест.

Основните предизвикателства, според Костов, сега са насочени към избирателя, който трябва да вземе правилното решение.

Избирателите трябва да изберат такъв вариант за управление на страната, който веднага създава доверие, което ще доведе до намаляване на лихвите, облекчаване на кредита, отпушване на пазарите, там където те са задръстени, изтъкна лидерът на тъмносините.

Как ще бъде насърчен българският бизнес ще решат българските избиратели. Без излизане на страната от политическа криза, не може да се намерят и стимули в инвестициите, добави още той.

Иван Костов продължава да пази в тайна коя е втората партия, с която ще се коалира за вота на 12 май. Запитан дали става дума за Български демократичен форум, той запази мълчание и даде жокер само, че става дума за партия с ярък антикомунистически профил.

От ДСБ бяха лаконични в коментара си за oставката на шефа на Информационно обслужване Михаил Константинов - „Той направи няколко много непремерени изказвания, но въпросът не е в човека, а в механизмите за контрол.
Той за 150 дни има 250 публикации в медиите, като една голяма част от тези изказвания са си типично политически и по линия на една определена партия."