Новинар

Бум на нелегални имигранти, ако България и Румъния влязат в Шенген

Съществуват подозрения, че присъединяването на Румъния и България към Шенген може да доведе до увеличаване на броя на нелегалните имигранти. Това е заявил експертът от Европол Жан-Доминик Ноле.
По думите му приемането на двете страни в зоната за свободно движение има потенциала да повиши натиска на турско-гръцката граница и да доведе до увеличаване на нелегалните имигранти, които се насочват към българското черноморско крайбрежие.
Ноле, който е ръководител на отдела за анализ и информация на Европол, отбеляза, че трябва да се прецени рискът и да се предприемат нужните мерки особено с оглед на факта, че на Балканите се наблюдава най-голям ръст на контрабандата и трафика на хора и наркотици.


Дневник


Сблъсъци между полицията и демонстранти в Атина
Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти пред сградата на парламента. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и силите на реда, съобщават информационните агенции.

Демонстрантите са замеряли полицаите с камъни и кофички с кисело мляко.

"Ройтерс" съобщава за хвърлени петролни бомби и за сблъсъци между демонстранти и полиция и пред сградите на Министерство на финансите на столичния площад "Синтагма".

Няколко хиляди души са се събрали днес по улиците на Атина, за да протестират срещу новия пакет от икономически мерки, който трябваше да бъде обсъден в сряда в парламента, съобщава репортер на "Дневник" от мястото на събитието.

Капитал

Страната с най-лошия кредитен рейтинг в света
Гърция вече официално е страната с най-нисък кредитен рейтинг в света според Standard & Poor's. Това стана, след като вчера агенцията понижи дългосрочната си оценка за нея с цели три стъпки до ССС. Така според рейтинговата агенция Гърция е по-рискова от Ямайка, Еквадор, Пакистан, Гренада, Фиджи и Беларус и е съвсем близо до критичното ниво D, обозначаващо държавите във фалит.

Това се случи десет дни след като друга агенция - Moody's, свали рейтинга на Гърция също с три стъпки от В1 до Саа1, което означава голям риск от фалит на страната. Въпреки това Атина успя днес да пласира емисия шестмесечни облигации на стойност 1.625 млрд. евро. Доходността обаче беше беше 4.96% (при 4.88% при предишния търг), а търсенето беше доста по-малко в сравнение с последния аукцион през май.

На фона на всичко това днес в Брюксел финансовите министри от ЕС се опитват да разрешат все по-разгорещения и неприятно публичен спор между Германия и базираната във Франкфурт Европейска централна банка (ЕЦБ) за това какво да се прави с Гърция и нейния непосилно огромен публичен дълг.


Докато Берлин и Франкфурт не се разберат, подготвяният от ЕС и МВФ втори финансов пакет за Гърция остава на стендбай. След като стана ясно, че първият заем от 110 млрд. евро и съпътстващата го програма от мерки на гръцкото правителство съвсем не са спасили Атина и са пълен провал, в началото на май се разбра, че е нужен нов заем за страната, тъй като тя няма никакъв шанс да се завърне на международните пазари и да се финансира оттам.

Стандарт

Чехия се отказа от ПРО

Чехия прекратява участието си в проекта на САЩ за противоракетна отбрана заради отредената й ограничена роля в плановете за изграждане на противоракетен щит в Европа.
Министърът на отбраната Александър Вондра заяви пред АП, че Чехия иска да участва в проекта, но не по този начин.
Правителството на бившия американски президент Джордж Буш предложи план за разполагане в Чехия на радар и в Полша на 10 ракети прехващачи от противоракетния щит.
След яростната съпротива на Русия, президентът Барак Обама отмени проекта на Буш и го замени с друг вариант, предвиждащ разполагане на елементи от противоракетния щит на кораби и изграждане на обща ПРО с НАТО, предава бТВ.