RFI - България Трети мандат, четворна коалиция, последен опит

За помощта от армията и предстоящите валежи

И за фейлетонната политика

С третия мандат четворна коалиция, така излиза днес "Пари" на фона на снимка на соцлидера Станишев и логото на БСП. Изданието вижда царска договорка за мандата и очаква в сряда 182-ма депутати да подкрепят четирипартийния коалиционен кабинет.
От БНС били поставили 4 условия за работата на бъдещото правителство, за да го подкрепят, пише "Пари" и изрежда – преодоляване на щетите от природните бедствия, компенсиране на загубите от реколтата и ясна политика на доходите (три?).

От днес – последен опит за правителство, пише "Дневник" и добавя обещанието на политиците за правителство “лъв”. "Дневник" публикува и прогнозата на Ройтерс за коалиция БСП-НДСВ-ДПС-БНС. Освен това изданието публикува и анализ от Индъстри уоч, озаглавен "Бележки върху политическия риск". Доста практически насочен материал, за стабилността на парите, фискалната политика, сигурността на собствеността и намесата в конкуренцията.
Фейлетонна политика, така изданието определя в свой коментар прехвърлянето на мандатите в очакване на продължението с уточнение, че читателите избиратели са загубили вече интерес към развръзката, което май е и целта на фейлетонната политика.

Като му отмине времето, или как НДСВ превърна протакането в култова политическа стратегия – за това пише в "Сега", а освен това изданието прави паралел между Франция и България – след Втората световна война Франция изживява период, който удивително напомня българската действителност в момента, описва авторът Иво Христов.
И пита – как единството, сплотеността и дисциплината на изпълнителната власт могат да бъдат съхранени, ако министрите са просто пълномощници на някоя партия?

На този фон пък "Труд" съобщава за трето голф игрище, което ще бъде направено до с. Кътина – след това в Ихтиман и това в Равно поле, между другото и двете бяха под вода в последните дни, добавя вестникът. Все пак по-добре голф република, отколкото бананова, е утешението на "Труд".

А "Стандарт" съобщава от първа страница, че Властта харчи като за последно и че Игор Дамянов пътувал най-много. Дамянов задмина Кунева по разходи за командировки, четем и в "Сега". Ето и изхарченото – за второто тримесечие на тази година министърът на образованието в оставка води в класацията с 383.50 лв.

Освен за връщането на втория и коалицията с третия мандат, вестниците днес пишат и за мобилизация на запаса заради наводненията. Викат запас заради потопа, така излиза "24 часа" и добавя твърдението на шефа на генщаба Никола Колев, че ще оправи жп линията София-Пловдив за 2 седмици вместо за 6 месеца.
Ген. Колев се е възмутил, че властта не използва армията след потопа, пише "Новинар".

Понеже правителството в оставка и министър Филиз Хюсменова, която отговаря за бедствията и авариите, не са се сетили да поискат помощ от армията, седмица след началото на последното наводнение началникът на ГЩ предложи военните да се включат във възстановяването. Това означава от генщаба да направят свое изследване за щетите и да приготвят разчети за средствата, които ще са необходими на военните, за да окажат хуманитарна помощ.

В същото време синоптиците чакат нови порои до дни, съобщава отново "Новинар", темата е и в "Телеграф", във водещо заглавие – Нов потоп до 22-ри. Очакват се обилни валежи в някои райони на страната, но не се знае колко и къде. Приблизителна прогноза за очакваното количество валежи може да се направи 2-3 дни по-рано, а точна прогноза – 2-3 часа преди дъжда, казват синоптици.

Колкото до последствията от вече отминалите наводнения – няма кой да оцени щетите в домовете, казва в интервю за "Новинар" председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека адвокат Михаил Екимджиев. Според него, наказателна отговорност за щетите може да се търси от премиера и ресорните министри. По закон премиерът би трябвало да създаде кризисен щаб, трябва да се анализира и отговорността на кметствата, които са имали ангажимент да почистват коритата на реките, а не са го правили дори в рамките на населените места, както и от Гражданска защита и противопожарна охрана, заради оплакванията, че сигнали за помощ е имало часове преди екипите да реагират.