От утре започва големият курорт

Еврокомисари инспектираха за ден институциите

Дебатът за Иракли остана само граждански

Разгара на лятото. А освен това "От утре почва големият курорт- точно 45 дни, отбелязва "24 часа". Като по команда българинът излиза в лятна почивка от 15 юли и държавата почти ще замре за до края на август.

Над 80% от работещите определят този период за летен курорт, сочат данни на голяма част от фирмите, цитирани от "24 часа". 75 на сто от тези, които ще почиват през лятото, планират да го направят между средата на юли и края на август, сочи допитване на "24 часа" сред 400 души в 13 града.

В същото време обаче "Две трети без пари за лятна почивка", както информира "Новинар". "Едва 30 от 100 българи ще почиват през лятото", допълва "Монитор". Според "Новинар" само един процент от населението отмаря в чужбина.

"Монитор" вади още една статистика- 80% от хората на БСП и ДПС не могат да си позволят курорт. Без летен отдих са най-вече хората над 50 години, нискообразованите, жителите на селата, сочат още данните.

"Монитор" продължава с цифрите. 20 процента от запитаните планират да отидат на море, 6 на сто предпочитат планината, 8 процента ще отмарят на село, 4% ще прекарат отпускате си на вила. Според изследването софиянци ходят на летен отдих по-често от жителите на останалите населени места. 50 на сто от живеещите в столицата ще заминат на курорт. Толкова ще са и онези, които няма да напуснат София.

"Еврокомисари инспектираха за ден институциите", посочва "Дневник". "България нарушител №1 в усвояването на европари", разкрива "Сега". Парадоксалното е, че страната ни е допуснала нередности само по един проект по една програма - ИСПА, но той е за 7 млн. евро. "Сега" се позовава на годишния доклад на ЕК за защита на финансовите интереси на ЕС, публикуван вчера.

Страните-членки на ЕС и получателите на еврофондове са задължени да докладват на ЕК и на Европейската служба за защита от измами - ОЛАФ, всички данни за нередности при използване на средствата. Като успокоение идва заглавие в "Дума": "Еврокомисари ни аплодират за социалната политика, здравето изостава".

Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла заяви, че констатира огромен напредък в изпълнението на ангажименти на България в социалната област. Шпидла се срещна със социалния министър Емилия Масларова, която го е запознала с направеното след 28 април досега, обяснява "Дума".

Според Шпидла след присъединяването на България към ЕС стандартът на живот на българските граждани значително ще се подобри. Проблемът за психичното здраве и приемането на европейската директива за кръв, кръвни клетки и кръвни елементи са двете основни теми, които са разисквали министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и комисарят по здравеопазването и защита на потребителите Маркос Киприану.

Еврокомисарят е категоричен, че българското здравно министерство трябва да се възползва от възможностите, които предлагат структурните фондове на Европейския съюз. По думите на Киприану темата за психичното здраве освен че е изключително важна за страните-членки на ЕС, била и много сложна, четем още в "Дума".

И още за пари. "Доклад на БНБ сблъска отново интересите около "Общинска", отбелязва "Дневник". Общинска банка е отпуснала кредити за милиони левове на фирми, свързани с енергийния бос Христо Ковачки, се посочва в доклад на управление "Банков надзор" на БНБ, който е бил изпратен в Столичния общински съвет преди повече от месец, но председателят на стопанската комисия не го е раздал на колегите си.
Засега по неофициален път до документа са стигнали двама общински съветници, разкрива "Дневник".

И за глоби. "КАТ глоби майка – синът й удря кола с мотор", отбелязва "24 часа" във водещо заглавие. Катаджии глобили майката на 17-годишен ученик, който карал мотор без книжка и ранил дете в катастрофа.

"Глоба до 1000 лева за цигара марихуана", съобщава "Труд". За същото сега наказват със затвор от 10 до 15 години. Промените са предвидени в новия Наказателен кодекс, които вчера парламентът гласува на първо четене, разбираме от "Труд".

Затяга се източването на ДДС и измамните продажби на фирми и предприятия, за да се пестят налози. Затворът ще е от 3 до 10 г. Ако хитрецът плати на хазната дължимото, докато приключи съдебното дирене в първата съдебна инстанция, наказанието няма да се опрощава, но се намалява на затвор от 1 до 3 г.

Депутатите гласуваха лишаване от свобода до 3 години за онези, които купуват гласове по избори. Между първо и второ четене ще се предложи затвор и за кръшкачите, които ядат кебапчета, за да гласуват за "правилните" кандидати и партии, допълва картината "Труд".

Да завършим с това, с което започнахме- морето. Този път обаче от друга гледна точка- "Дебатът за Иракли отново остана само граждански", информира "Дневник". В Центъра за Култура и Дебат "Червената къща" вчера се състоя поредният дебат около бъдещето на защитената местност Иракли. На тази среща организаторите очакваха да се даде началото на дългоочаквания диалог между Гражданската инициатива "Да спасим Иракли", природозащитни организации и представители на изпълнителната власт.

От Министерството на околната среда и водите или от министерството на регионалното развитие и благоустройството, обаче представители не дойдоха, разказва Дневник. До сега са събрани над 6000 подписа в защита на Иракли и още 8 защитени територии по черноморското крайбрежие, в които се предвижда мащабно строителство.