Вълка си отива, тръби „Монитор"

Румен Гайтански ­ Вълка си отива от концесията по чистотата в София. До няколко дни ще бъде факт сделката за закупуване на неговите три фирми ­ "ВОЛФ", ДИТЦ и "Чистота" от британския инвестиционен фонд "Екуест".

Новите чистачи на столицата ще купят фирмите на Вълка, след като се договориха със съветниците от БСП концесията да не бъде разваляна. Това стана ясно вчера, след като червените общинари напуснаха сесията на градския парламент и отидоха на среща с шефа на "Екуест" за България Георги Крумов. След нея те обърнаха на 180 градуса позицията си за разваляне на концесионните договори на "ВОЛФ", ДИТЦ и "Чистота". Досега БСП-съветниците бяха категорични, че концесията не трябва да бъде продавана, а прекратена, защото в София се чисти лошо. В същото време не предлагаха алтернатива за чистене на столицата, заради което бяха обект на чести упреци от кмета Борисов. Сега червените казват, че са се договорили с Крумов за обратното, тъй като получили множество обещания.

"Поставихме няколко изисквания на бъдещия концесионер, които той трябва да изпълни в срок от 6 месеца. Ако те не бъдат изпълнени, ние ще продължим да настояваме за разваляне на договорите", обясни червеният съветник Росен Малинов.

Едно от исканията е фондът да опрости лихвите от 3 млн.лв., които общината дължи на сегашния собственик на фирмите по чистота Румен Гайтански ­ Вълка. Сумата е натрупана по време на съдебните спорове за фактури за 8 млн. лв., които кметството не е платило на концесионера за зимното почистване през ноември и декември 2005 г.

ругото условие е бъдещият концесионер "Екуест" да въведе GPS ­ система за контрол на боклукчийските коли за негова сметка. По разчети на общината следенето на отпадъци ще струва около 50 хил. лв. Както стана ясно преди месец, вече е проведен конкурс и е избрана фирма ­ изпълнител на поставянето на GPS ­ системата.
Сметопочистването и сметоизвозването да се отчита на база извозен тон боклуци за километър и така да става плащането на фирмите по чистота е третото условие на съветниците от БСП. Според тях така общината щяла да знае точно за какво дава пари. Червените общинари поискаха от бъдещия концесионер и да мие вътрешнокварталните улици поне веднъж годишно.
Исканията ни трябва да се изпълнят в рамките на заложените в бюджета 50 млн. лв. за фирмите по чистота, бяха категорични от БСП.
Съгласих се с изискванията, защото те са в интерес на София, каза на свой ред Георги Крумов. Той допълни, че за приключването на сделката с Вълка има само технически спънки.
"Екуест"преговаря за купуване на 100% от акциите на сегашните концесионери "ВОЛФ", ДИТЦ и "Чистота" ­ София вече десет месеца. Фондът е платил 5 млн. евро капаро по евентуалната сделка.
Когато "Екуест" стане концесионер, ще привлече 3 големи чуждестранни фирми, с които заедно да работят по сметопочистването на София. Това са една немска и две австрийски компании, които имат опит в тази сфера.

Червените завиха надясно за софийския боклук, съобщава „Новинар"

Общинските съветници от БСП направиха пълен десен завой на вчерашното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Те се срещнаха с българския представител на британския инвестиционен фонд "Екуест" Георги Крумов и дадоха зелена светлина на финализирането на сделката за закупуването на акциите на фирмите на Румен Гайтански - Вълка. Само допреди месец всички червени съветници трескаво защитаваха идеята за развалянето на концесионните договори като неизгодни за софиянци.

Трите фирми концесионери на чистотата в столицата - "Волф", "Чистота" и "Дитц", ще бъдат купени от британския фонд до дни. Съветницте обаче дадоха шестмесечен срок на новите концесионери, които трябва да докажат, че ще чистят добре столицата. Ще бъде въведена GPS система, която да следи колко точно на ден и по какви маршрути се извозва боклукът на София. Новият собственик ще опрости и 3-те млн. лв от лихвите, натрупани от общината към концесионера за снегопочистването от 2005 г. На две съдебни инстанции фирмите на Гайтански спечелиха спора и общината трябваше да плати освен 8-те млн. лв. по фактура така и още 3 млн. лв. от лихви. Крумов дори е обещал фондът да поеме разходите по монтирането на GPS системата.

Ако до шест месеца фондът не докаже, че е изпълнил условията на общинарите, БСП отново ще поиска прекратяване на концесионните договори.

"Екуест" ще възложи чистенето на столицата на две австрийски и една германска фирма, които са се специализирали в тази дейност, заяви Крумов.

Няма достатъчно експерти, които да разбират от драмата с боклука, липсва и общ информационен фонд за проблема. Това пък се разбра малко по-рано, след като общинският съвет прие стратегията за управление на битовите отпадъци.

 

Червените дават боклука на "Икуест", пише „Стандарт"

Червените съветници в София се отметнаха от искането си за разваляне на концесията по чистота. Това стана, след като вчера те се срещнаха с управляващия партньор на "Икуест" Георги Крумов. Общинарите дадоха отсрочка от 6 месеца на фонда купувач на концесията, за да лъсне София така, че столичани да усетят разликата. Преди месец шефът на "Икуест" имаше среща със Сергей Станишев, на която премиерът поговори с партийните си колеги в общината, спомниха си съветници. "Икуест" да се яви на конкурс за обществена поръчка след изтичане на концесионните договори. Това е едно от условията на общинарите, с което Крумов се е съгласил. "Икуест" ще опрости и трите милиона лева лихви, които общината дължи на Румен Гайтански-Вълка заради неплатени суми за чистене на сняг. Купувачът на концесията е готов също да даде половин милион лева, за да постави чипове на камионите за боклук. Дори и да нямаше такова условие от общината, ние пак щяхме да въведем GPS система, за да контролираме дейността си, заяви Крумов.

 

Депутатите бетонираха гласуването с чужди карти, ударно отбелязва „Сега"

Въпреки зрелищните закани за прекратяване на вредната практика да се гласува с чужди карти вчера депутатите от НДСВ, ДПС, СДС, БНС, както и част от "Атака" и БСП все пак дружно отхвърлиха всички идеи, които биха осуетили подобна възможност. Със завидно мнозинство те бламираха предложението на шефа на НС Георги Пирински да се налага глоба от една до три надници при гласуване с чужда карта.

Така парламентът за пореден път погази конституцията, където е записано, че вотът е личен. Преди няколко години Конституционният съд също се произнесе, че гласуването с чужди карти противоречи на основния закон.

Пирински успя да събере подкрепата само на 78 депутати от БСП, ДСБ, "Атака" и независими. Хората на Волен Сидеров обаче се ориентираха едва при прегласуването на текста. Минути преди това те гласуваха против разпоредбата. От БНС тактически не участваха във вота. От левицата Татяна Дончева и Емил Георгиев не подкрепиха Пирински, а Александър Радославов, Васил Антонов, Добромир Гущеров, Жори Алексиев и Пламен Ранчев гласуваха "въздържал се".

Парламентът отхвърли даже и изискването депутатите да прибират картите си, когато излязат от залата. По настояване на ДПС беше заличен текстът квесторите да събират безпризорните карти. Накрая бе махнато и изискването поне половината депутати да присъстват при гласуване на закони.

След вота Пирински вдигна ръце и заяви: "Това не прави чест на Народното събрание. Всеки гласува според това, как възприема мястото си в парламента."

Депутатите измислиха най-разнообразни оправдания за отхвърлянето на предложението. В СДС изведнъж решиха, че санкциите са прекалено тежки и безсмислени. Гласовете на сините можеха да преобърнат вота. Според Христо Кирчев глобата щяла да подхрани корупция - парламентаристите с понижени заплати щели да търсят другаде хляба си. Друг син депутат - Иван Сотиров, пък обясни позицията си с опасения за саморазправа от страна на Пирински, който щял да глобява произволно.

"Винаги има риск за несправедливост, председателят на парламента няма 12 очи", коментира Огнян Герджиков от НДСВ. "Не бива да превръщаме НС в място, където цари полицейщина", обобщи Четин Казак от ДПС.

Депутатите масово се оправдаваха и с остарялата електронна система за гласуване. От всички партии се обявиха за въвеждане на единна карта за влизане и вот. Пирински обаче обясни, че за целта е нужен скъп и сложен ремонт. Така единствените отговорници да се гласува само със собствената карта ще бъдат парламентарните секретари. Те обаче също са депутати, които всяка група излъчва.

Според Янаки Стоилов от БСП липсва политическа воля да се промени установената с години практика. Зам.-шефът на ДСБ Екатерина Михайлова смята, че отмяната на изискването за кворум при гласуване противоречи на четвъртата поправка в основния закон. Затова в ДСБ ще обмислят дали да сезират Конституционния съд.

 

Без глоба за гласуване с чужда карта, пише „Новинар"

Депутатите ще продължат своя комфортен парламентарен живот, тъй като гласуването с чужди карти и занапред няма да бъде санкционирано. Това реши вчера Народното събрание, след като отхвърли предложението на председателя на парламента Георги Пирински всяка злоупотреба с чужда карта да бъде наказвана с една дневна надница. За повторно нарушение Пирински настояваше санкцията да е тройна. Колегите му не приеха и текста, задължаващ депутатите при напускане на пленарната зала да взимат картите за гласуване със себе си.

Важните поправки в правилника за дейността на Народното събрание не бяха одобрени от НДСВ, ДПС и ОДС. При положение, че самите управляващи бламираха Пирински, защо ние да го подкрепяме, риторично попитаха сините депутати. Предложените от ОДС санкции за гласуване с чужда карта бяха още по-драстични - те възлизаха на лишаване от месечно възнаграждение, а при повторно нарушение - лишаване от тримесечни възнаграждения.

Според настоящия правилник за работа на парламента председателят и сега може да отстрани и глоби депутат, гласувал с чужда карта, но това става по негова преценка. Още по време на дебатите в сряда Георги Пирински обаче призна, че това не се прилага, затова настояваше санкцията да стане задължителна. Ясно е, че всичко зависи от самите депутати, но аз имам намерението да използвам всички възможности, които съществуват, за да реша проблема, обеща Пирински. Не бива да превръщаме Народното събрани в място, където властва полицейщината, коментира пък Четин Казак от ДПС. Ще ви излъжа, ако кажа, че не съм гласувал с карта на мой колега, призна и колегата му Лютви Местан.

Депутати срещу конституцията, коментира и „Дума"

Депутатите, които по време на пленарни заседания гласуват с чужди карти, няма да бъдат санкционирани. Това реши вчера Народното събрание, като отхвърли предложението на председателя на парламента Георги Пирински всяка злоупотреба с чужда карта да бъде наказвана с една дневна надница. Идеята обаче се видя много радикална на депутатите от НДСВ, ДПС и ОДС. В предложението на Пирински се настояваше при повторно нарушение глобата да се утроява.

Депутатите отхвърлиха и текста, който ги задължаваше при напускане на пленарната зала да вземат картата за гласуване със себе си.

Приетите промени в правилника предвиждат секретарите на Народното събрание да предоставят в началото и да прибират в края на пленарното заседание картите за гласуване, които не са в парламентаристите. По време на заседание квесторите ще прибират картите оставени без надзор и ще ги съхраняват до тяхното поискване. Председателят на парламента след гласуване ще може да изисква от сектретарите информация за гласуването с чужди карти.

Депутатите не приеха предложението гласуването да става със специална интегрирана персонална карта (включваща депутатска карта и чип за регистрация). Явното гласуване ще бъде в четвъртък и петък от 9 часа до изчерпване на съответните въпроси или законопроекти.

Очевидно гласувалите "против" не са убедени, че трябва да се скъса с практиката да се гласува с чужди карти, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента председателят Народното събрание Георги Пирински. Според него въпросът съвсем не опирал до неговите лични чувства, а до това, че гласуване от този тип не правело чест на парламента.

Пирински обаче смята, че и приетите промени дават доста възможности за продължаване на борбата с гласуването с чужди карти. Като пример той посочи факта, че се е приело да се гласува само в определени часове и се вменява задължение на парламентарните секретари да отстраняват карти от пултовете, където няма народни представители. От народните представители дали наистина ще искат да променят досегашната практика, или не. Аз имам намерение да използвам всички възможности на правилника, за да постигна такъв резултат, категоричен бе парламентарния шеф.

Пирински каза още, че не би искал да разчита гласуването на промените в правилника като политически знак. Тук се гласуваше на базата на това кой как разбира мястото си в парламента, смята той.

Предложението за въвеждане на задължително санкциониране за гласуване с чужди карти са подкрепили 56 народни представители от Коалиция за България, всички присъстващи 10 депутати от ДСБ, 6 - от "Атака" и 6 независими депутати. Против това предложение са били всички присъстващи в пленарна зала 12 народни представители от ОДС, 16 депутати от НДСВ, 23 - от ДПС и депутатите от левицата Емил Георгиев и Татяна Дончева.

 

Властта опази гласуването с чужди карти, пише и „Дневник"

Председателят на парламента и зам.-председател на БСП Георги Пирински се провали в опита си да наложи по-тежки санкции за гласуването с чужди карти в парламента, след като в четвъртък беше бламиран от НДСВ, ДПС и част от левите депутати. Предложените от Пирински промени в правилника за дейността на Народното събрание срещнаха съпротива от почти цялото ръководство на лявата група.

 

Парламентарният шеф лансира текст, според който наказанието за гласуване с чужда карта трябва да бъде отстраняване на провинилия се депутат от едно заседание и глоба, равна на дневното му възнаграждение. Идеята му беше отхвърлена със 78 гласа "за", 53 - "против" и 30 въздържали се. Двама от левицата - Татяна Дончева и Емил Георгиев, бяха "против", а петима се въздържаха. ОДС, които преди няколко месеца предлагаха още по-драстични санкции, също гласуваха против. Пирински беше подкрепен само от ДСБ и "Атака". Основните аргументи срещу промяната бяха, че няма да е ефективна.

 

По-късно беше отхвърлена и идеята на Пирински при напускане на пленарната зала депутатите да оставят картите си на парламентарните секретари. Деветима леви депутати гласуваха "въздържал се". Сред тях бяха шефът на групата Михаил Миков и заместниците му Татяна Дончева, Георги Юруков, Георги Анастасов и Радослав Илиевски, както и Мая Манолова от ръководството на БСП. В кулоарите социалисти се възмущаваха, че лидерите на групата отново са се измъкнали от предварително партийно решение, и припомняха гласуванията по спорни разпоредби като въвеждането на акциз на ракията и принципа на уседналост.

 

Пирински, който стана поредният парламентарен шеф, загубил битката срещу гласуването с чужди карти, се закани да използва всички възможности да прекрати порочната практика. Аз също водих пунически войни, но накрая се отказах, коментира предшественикът му Огнян Герджиков (НДСВ).

 

ГЛАСУВАНЕТО ПО ЗАКОНИ вече ще е само в четвъртък и петък от 9.00 ч. Квесторите и секретарите на парламентарните групи ще прибират оставените на пултовете без надзор карти. Кворумът от 121 депутати ще е необходим само за откриване на заседание.

 

Депутатският трик с картите остава, отбелязва „Монитор"

Депутатите пак ще гласуват с чужди карти, а законите ще бъдсат приемани в полупразна зала. Това стана ясно, след като народните избраници отхвърлиха повечето от предложенията за поправки в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които целяха ограничаване на гласуването с чужди карти. С това решение законодателите доказаха, че не искат да скъсат с порочната практика един народен избраник да изразява вота на своите колеги чрез тесте от техни карти.

С малки изключения парламентаристите от НДСВ, ДПС, ОДС и БНС застанаха срещу рестриктивните мерки към гласуването с чужди депутатски карти. По-голямата част от Коалиция за България, ДСБ и "Атака" подкрепи предложенията за поправки в правилника на парламента и така в случая се сформираха ново идеологично малцинство - Коалиция за силна атака . В крайна сметка пленарната зала ще продължава да се пълни единствено в 9.00 часа, когато е необходим кворум от 121 парламентаристи, за да бъде открито заседанието, след което обикновено в НС настава дефицит на депутати. Най-пресният пример е от сряда, кога около 30 законодателя присъстваха на дебатите за парламентарния регламент. Парадоксално от СДС практически се опълчиха на своя лидер Петър Стоянов, защото не подкрепиха неговото предложение за "риалити шоу" в НС чрез документиране с видеозаписи и снимков материал на всичко, което се случва в залата по време на гласуване. Народните представители отхвърлиха предложението и на своя председател Георги Пирински, който поиска при такова провинение отстраняване от заседанието и глоба от една дневна надница, която в момента се равнява на 80 лева, а при повторно нарушение отстраняване за три дни и санкция от три надници. Пирински, който поиска и задължаване към депутатите да взимат картите със себе си, когато напускат залата, определи вчерашното гласуване на законодателите като срам за НС.

"На никой няма да му е приятно ако излезе от залата за малко по каквато и да е причина и някой гласува с неговата карта да го глобят 80 лева", коментира депутатът от БНС Бойко Ватев. Той добави, че е подкрепил предложението на независимите Минчо Христов и Стела Банкова за съчетаване на картите за влизане в сградата на НС и за гласуване в една с функциите и на двете. Според Ватев този подход, който също беше отхвърлен би решил напълно проблема, тъй като всеки депутат ще взима със себе си картата, когато си тръгва, за да може да влезне обратно,. когато се върне на работа.

"Ще ви излъжа ако кажа, че не съм гласувал с карта на мой колега, който не е в пленарната зала. Но е явно, че това е една практика, която наистина трябва да се прекрати", посочи зам. - председателят на ДПС Лютви Местан. Според него има много логика в предложението за една интегрирана карта, съчетаваща сегашните две.

Единственото изменение, което претърпя правилника за дейността в НС във връзка с депутатския трик с чуждите карти, задължава секретарите на парламентарните групи да събират от пултовете за гласуване картите на отсъстващите депутати с помощта на квесторите и да ги раздават на техните притежатели при завръщането им на работното място.

 

Голямото разкрепостяване, е заглавието на „Монитор" за еротичното шоу в София

"Аууууууууу...", пискливо се провиква млад мъж от тълпата, когато след дълго "дразнене" унгарка със забележителни заоблености най-сетне заема най-скандалната възможна поза на сцената. Тя може най-културно да се окачестви като нещо средно между "два без десет" и "три без петнайсет". Останалите около него коментират оживено помежду си, без нито за миг да престават да записват събитията с видеокамери, фотоапарати и джиесеми.

Третото голямо еротично изложение, което стартира миналата вечер в столичната зала "Универсиада" събра стотици любопитни още 18 часа. Оформи се дълга опашка, независимо от соления вход от 10 лева. До полунощ през залата вече се бяха извървели хиляди българи, българки, чужденци и чужденки.

Наред с изложение на най-доброто от секс-индустрията у нас (еротично бельо, бижута, играчки и аксесоари, стимуланти, временни татуировки, платени порноканали), изложението е и едно голямо сценично шоу с участието на наши и гостуващи звезди.

На сцената категорично доминират унгарките. Мария Белучи, Дора Вентер и Дора Месарош владеят тълпата като истински секс-богини. Дори придърпват смелчаци от публиката при себе си, въвличайки ги в неща, за които досега те само са сънували.

Българските танцьори от "Дейнджърс", певицата Ан Джи и новоизгрялата варненска сексбомба Анита Мейзер се опитват, макар и плахо, да конкурират разкрепостените чужденки.

Модели като дългокраките Невена, Мариана и Нели засега само загатват, че у тях има потенциал за нещо повече от представяне на ефектно бельо. "След още 1-2 такива изложения бързо ще ги настигнем унгарците", коментира ентусиазиран и леко опиянен от водката, продаваща се във фоайето, посетител.

Най-много посетители се тълпят пред щандовете за секс-филми, където унгарските порнозвезди неуморно раздават автографи. Десетки са зяпачите и на щанда на холандката Кори Спайс (която всъщност май се оказа румънка от полу-ромски произход), която демонстрира най-новите тенденции във все по-модерната индустрия "видеочат".

Онези, които бъркат в портфейлите си да си купят нещо, обаче са малцина.

Изложението продължава до утре вечер включително. Очаква се и именно тогава да бъдат най-кулминационните и разгорещени изпълнения на гастролиращите звезди.

 

Данске банк: Кредитните рейтинги в Източна Европа може да бъдат понижени, е основната тема за „Дневник"

Още тази година е възможно понижение на кредитния рейтинг на България или на неговата перспектива, определени от поне две от трите водещи в света агенции. Това се прогнозира в четвъртък в доклад анализаторско звено на датската Данске банк. Публикуването му съвпадна със съобщение на агенция "Блумбърг", че според поверителен анализ на Европейската комисия страните членки от Източна Европа са застрашени от рязко спиране на икономически ръст и срив на валутите им в случай на по-сериозно напрежение по фондовите борси в света. Предупреждение за растящ риск в тази част на Европа вече отправиха Световната банка и рейтинговата агенция "Муудис".

 

В частта за България от анализа "Нова Европа: Внимавайте с рейтингите" се казва, че рейтинговите агенции са били "прекалено щедри" към страната и са изхождали предимно от очаквания ефект от влизането в ЕС. Затова не само не очакваме в обозримо бъдеще позитивна промяна, особено в светлината на големия дефицит по текущата сметка и неуспешното прилагане на свързаните с еврочленството реформи, но и прогнозираме негативна реакция по рейтингите, се казва в доклада. "Специално "Стандарт енд Пуърс" (S&P), изглежда, дадоха твърде високото ВВВ+, две стъпки над рейтинга от "Муудис", една по-високо от този на "Фич", или като цяло това е оценка доста над предвижданата по рейтинговия модел." От Данске банк очакват през 2007 г. "Фич" и S&P да коригират рейтинговата перспектива за България от "стабилна" на "негативна". "Муудис" едва ли ще предприемат нещо, защото неотдавнашната промяна в перспективата им по българския държавен дълг от "стабилна" на "позитивна" е по-скоро опит да догонят другите две агенции, заключава докладът.

 

От Данске банк обясняват, че рейтинговите агенции не отделят много внимание на неикономическата част от политиката. "Ние обаче се интересуваме от повече фактори подобно на Индекса за икономическа свобода на фондация "Херитидж", допълват датчаните. Банката изброява осем фактора, взети предвид: признаци за прегряване на икономиката; твърде силен и неоправдан ръст на кредитите; растящ инфлационен натиск; отлагане на приемането на еврото; сигнали за "балон" на пазара за имоти; фискална политика, която не избягва цикличните проблеми; продължаваща политическа несигурност и негативни външни шокове, идващи от еврозоната.

 

Преди дни кредитната агенция "Муудис" също алармира за повишен риск от продължителна икономическа стагнация и болезнено прилагане на европейските стандарти, което ще задържи темпа на нарастване на реалните доходи. Докладът на кредитната агенция излиза само месец след като тя повиши перспективата за рейтинга на България от стабилна на положителна.

 

Предупрежденията обаче не притесниха българските специалисти, които се обединиха около мнението, че няма повод за тревога, ако страната продължи да провежда структурните си реформи в сферата на пазара на труда, образованието, здравеопазването и т.н. Според анализаторите рисковете са надценени и няма причина динамичният растеж в страната да бъде прекъснат. Той е подхранван основно от големите преки чуждестранни инвестиции и постоянно подобряващата се конкурентоспособност на България на международните пазари, смятат специалистите.

 

Това не е първото предупреждение за България от страна на Данске банк. В доклада от 23 февруари "Нова Европа: Предупреждение, което не е за пренебрегване" същият екип стигна до изводи, че почти всички държави в пояса от Балтийско до Черно море са в деликатно състояние и под заплаха от "твърдо приземяване и финансов стрес". Този път те навлизат в подробности, като заключават, че т.нар. рейтингов цикъл навлиза в негативна фаза и за 6 от десетте анализирани държави тази година ще има промени надолу.

 

"Стряскащо е, че нашите модели сочат, че държавите, най-податливи на понижаване на рейтингите, са същите, за които прогнозирахме рязко спиране на икономическия растеж и финансови трудности", се казва в доклада и изрично се изброяват България и споменатите по-горе пет държави. Според наши икономисти обаче анализите на банката са спорни, тъй като изходните данни за някои макропоказатели в тях не съответстват на официално обявените.