Здравната министърка Таня Андреева увери, че медицинските екипи, които работят на територията на Варна, към момента са достатъчни. Подсигурени са достатъчно екипи, подчерта тя, цитирана от БНР.

Припомняме, голямо бедствие сполетя морската столица. Потоп помете кв. „Аспарухово". Загинаха между 9 и 11 души. Данните за жертвите на общината и МВР се разминават.

Таня Андреева посочи, че има готовност да бъдат изпратени още екипи от филиалите на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Варна, Шумен и Добрич, но към момента ситуацията не го налага. Здравният министър подчерта, че има готовност за подпомагане на екипите и в област Велико Търново, където положението също е тежко. Обстановката в Бургас и Добрич също се следи.

Андреева подчерта, че министерството има готовност при нужда навсякъде да бъдат изпратени допълнителни екипи. По думите й всички  Районни здравни инспекции (РЗИ-та) в областните градове имат готовност да започнат изследвания на водите, на масите, които се носят, с оглед на това да няма разпространение на зарази и инфекции.

Д-р Светла Станева от Районната здравна инспекция във Варна предупреди, че най-рано утре ще има резултати от пробите на питейната вода в бедстващия квартал „Аспарухово". Тя обеща, че параметрите ще се следят всеки ден. През следващите седем дни лечебните заведения са готови да осигурят своевременна диагностика на оплакващите се от чревни инфекции хора. Освен това има готовност и за наблюдение за евентуални вирусни хепатити, които са характерни след подобни инциденти. Достъпът до представителите на здравната инспекция в квартала все още е блокиран.

От своя страна директорът на Центъра за спешна помощ-Варна д-р Мая Рашева информира, че най-тежките повиквания са били заради трудности с транспортиране на загиналите. Тя съобщи, че жертвите са нараснали на десет души. Имало е повиквания на хора, изпаднали в шок от стихията. Заради невъзможния достъп е имало консултации по телефона на две повиквания. Единият случай е с вече починал пациент, за който не се знае дали смъртта му е следствие на потопа или на някакъв негов здравословен проблем.