290 милиона лева от публичната инвестиционна програма за развитие на регионите са блокирани за неопределено време. Причината е, че четири общини обжалват пред Висшия административен съд решението на кабинета за разпределение на средствата. Кметовете на Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово и Габрово подадоха съдебен иск, защото не са получили нито стотинка за своите социални проекти, съобщава БНТ.

Община Бяла Слатина е втората по големина във Врачанска област и е подала 21 проекта с техническа готовност за незабавно изпълнение. Сред тях са подмяна на улично осветление в града и селата, ремонт на течащи покриви на читалища, детски градини и други инфраструктурни обекти.

Кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков смята, че в тези проекти се крие доста социален ефект и в други програми не биха могли да се финансират тези проекти. Самото разпределение на средствата не беше направено по най-добрия начин. Не че беше непрозрачно, но беше прибързано, коментира управникът.

От първостепенна важност е асфалтирането на разкопаните улици и тротоари в града след водния цикъл.

Кметът смята, че сравнявайки се с други общини, Бяла Слатина е трябвало да получи поне трошичка от разпределените около 16 милиона лева в региона.

Кметовете на Козлодуй, Оряхово и Бяла Слатина съжаляват за неудобствата, които причиняват на колегите си от цялата страна, но очакват справедливо и бързо решение на съда.