В складовете за фойерверки край Елин Пелин взривовете все още продължават, макар и по нарядко, частични и по-слаби в сравнение с вчера вечерта. Около 5 часа сутринта са се засилили, след като намаляха в тъмните часове на нощта.

Периметърът продължава да е ограничен.

Пожарът е локализиран, окончателно вероятно ще се гаси и с хеликоптери. МВР спира достъпа на хора. С термокамери и дронове се прави наблюдение са периметъра. 

За действие е подготвен специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево.

Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение.

Взривът започна в складове за фойерверки на един от най-големите организатори на събития у нас. Първоначално се знаеше, че складовете, които той използва, са три, по-късно бе съобщено за шест сгради.

При едно от взривните вълни осколка прескочи разстояние от 500 - 700 м. и успя да запали съседен склад за хранителни стоки. И този пожар бе потушен.

Количеството на самите фойерверки готова продукция няма данни какво е. В единия от складовете край Елин Пелин има пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов отново на място съобщи пред журналисти, че всъщност този склад не е засегнат от взривовете и пожарите. Това се е видяло от обхода с дронове. Не може още обаче да се прецени дали е обезопасен и на този етап дали няма да се случи по-голям инцидент.

Служители ще влязат на място 24 часа след последния взрив. До тогава дежурствата на място ще продължат.

Малко преди 9 ч. започна обход с военен хеликоптер. В периметъра влязоха и бронирани военни машини. Рано днес отново се запали и склад за хранителни стоки в района.

Пострадалите

На този етап двама души са тежко пострадали, като охранителят, който се е опитал да спаси хора от складовете в началото на пожара е в шок. 49-годишният мъж, приет в "Пирогов" със силно обгазяване и 35% изгаряния, е починал тази нощ. 

Неговата дъщеря също е в "Пирогов", като състоянието й е тежко. От "Пирогов" съобщиха оценката си за 80% изгаряния и не направиха никакви прогнози. Това състояние се възприема като несъвместимо с живота.

На брифинг тази сутрин зам.-директорът на спешната болница проф. Николай Габровски обяви, че лекарите още се борят за живота на младата жена. Тя е 20-годишна. Състоянието й е тежко. Изгарянето й е много сериозно, инхалираала е и газове, които са достигнали белите дробове. Перспективата е много лоша, но медиците в "Пирогов" правят всичко необходимо до последния момент.

Баща й е починал снощи, въпреки че лекарите са направили всичко възможно за стасяването на живота му. Вчера са били в пълна мобилизация всички екипи от цялата спешна болница, в координация с властите. В "Пирогов" нямат инфинформация дали се очаква при тях да бъдат изпратени още пострадали, но са в готовност.

Има хора в неизвестност. Според кмета на Елин Пелин в складовете може да има двама или трима души. По информация на БНТ синът на собственика на складовата база също е бил в помещенията, когато те са запалили.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев потвърди, че двама души са напуснали в самото начало на пожара, а други двама са изведени от спасителните екипи. Според него има още служители на фирмата, които се намират все в гърмящите и горящите заведения. 

Вчера вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че именно тези, които могат да дадат достоверна информация за това колко служители точно е имало в складовете, са сред пострадалите - настаненият мъж в "Пирогов", който е с опасност за живота, както и охранителят, който е в шок.

Районът

Районът около складовете е отцепен. Пътят между Елин Пелин и гара Елин Пелин остава затворен, има осигурен обходен път. По време на взривовете електрозахранването и газоподаването беше спряно.

Вчера около час след началото на бедствието системата BG Alert се активира, като беше изпратено и второ съобщение, което бе за евакуация. Калин Стоянов обясни, че властите предпочитат да предприемат превантивни действия по евакуация, за да са сигурни, че няма да има още пострадали. Евакуирани бяха живущите в гара Елин Пелин, както и в първите къщи в селото.

Никой обаче не се е възползвал от организацията в читалището за пренощуване на евакуираните хора.

Взривове в склад за фойерверки в Елин Пелин. Обявено е частично бедствено положение
Обновена

Взривове в склад за фойерверки в Елин Пелин. Обявено е частично бедствено положение

Двама души в тежко състояние са в Пирогов, никой не знае колко души точно са били в складовете

Калин Стоянов vs кмета на Елин Пелин

Вътрешният министър Калин Стоянов счете за необходимо да се заяде с кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов, който с включвания по телефона в медии вчера коментира, че в населеното място е имало хаос.

Калин Стоянов заяви, че по тяхна информация кметът се намира дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен остров. "Съветвам го да продължава да си пие узото, да се маже със слънцезащитни и да ни остави да си свършим работата."

Въздухът след дима

По данни на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община замерванията на мобилните станции показват, че въздухът в Елин Пелин не е замърсен, като фините прахови частици са в норма са. "Чрез дрон наблюдаваме района на взривовете и най-вече един от складовете, който казаха, че е доста пълен и не е гръмнал. Мисля, че няма такава опасност. Всичко започва да затихва. Чуват се остатъчни взривове", информира Стефан Георгиев от дирекцията пред Нова телевизия.