Над 20 селища в страната са все още без кмет, стана ясно след среща на президента Георги Първанов с членовете на ЦИКМИ. Както обясни говорителят на комисията Александър Александров, в три селища има избрани, но неположили клетва кметове, а в едно встъпилият в длъжност градоначалник по лични причини е подал оставка.

Някои от 146-те партии, участвали в местния вот са се регистрирали, само защото според закона, ако не са участвали в последните пет години в избори, могат да бъдат служебно заличени, каза Александров.

Имаше 13 партии, доколкото си спомням, които никъде в страната не бяха получили самостоятелно нито един глас, посочи той. Имаме 24 партии, които нямат и 500 гласа самостоятелно. Това 500 кореспондира с бройката на учредителите на 1 партия, значи представяте си, след като не може една партия да събере бройката на учредителите си като гласове, дали има право на живот в политическото пространство, изтъкна Александров.

По думите му има 180 партии, които са регистрирани в СГС, които не са участвали на изборите. За тях изобщо не е известно какъв политически живот водят и доколко имат право на такъв, каза още говорителят на ЦИКМИ.