Общинските съветници в Кюстендил в четвъртък не одобриха предложение кметът Огнян Атанасов да получава над 8000 лева заплата, съобщава БНР. 

След бурни спорове от 38 съветници 16 гласуваха "за", петима - "против", а 16 се въздържаха.

Според внесената за обсъждане докладна записка възнаграждението на кмета на общината трябва да бъде 90% от основната месечна заплата на министър. Стана ясно, че в такъв случай кметът трябва да получава 8490 лева.

Съветниците обаче определиха какво ще бъде възнаграждението на председателя на Общинския съвет. Той ще получава 90% от заплатата на кмета, когато тя бъде гласувана на следващо заседание.

Не успяха да определят и собствените си възнаграждения.

Кюстендил избра нов кмет след 16 години управление на Петър Паунов

Кюстендил избра нов кмет след 16 години управление на Петър Паунов

Огнян Атанасов от "Партия на Зелените" печели 68, 24% от гласовете

Председателят на Общинския съвет Димитър Велинов отбеляза, че най-голямата антикорупционна практика е доброто възнаграждение. Също така той предложи процентът на кметската заплата да бъде намален на 80%, но и това предложение не беше прието.

"Кюстендил е с най-ниско средно възнаграждение от областните градове в страната. За мен не е редно от морална гледна точка. При 1400 лева средна заплата", посочи независимият съветник Йордан Тодоров, доскоро лидер на общинската организация на БСП.

Според Михаела Крумова (ГЕРБ), трябва добре да се помисли по отношение на кметската заплата, възнагражденията на служителите в администрацията и тези в общинските предприятия.