Най-значимият пожар за изминалото денонощие горя тази нощ в местността „Мяхов Чарк" в Батак. Бързата намеса на огнеборците опази от огъня 100 декара 50-годишна иглолистна гора.

Сигналът е получен в 18:40 часа снощи, а пожарът е погасен в 1:30 часа тази нощ. В гасенето са участвали три екипа от Батак, служители в Горското стопанство и 15 доброволци.

Пожарът се е развивал на площ около 20 дка, изгорели са 18 дка сухи треви и 2 дка храсти. Засегнати са само отделни дървета от покрайнините на гората. Останалите 100 декара иглолистна гора са спасени от огнената стихия.

Пожарите в землищата на общините Нова Загора и Първомай са окончателно погасени, въпреки че по-рано стана ясно, че все още продължава заплахата за разгаряне на нови огнища край село Сокол.

Вчера в района на селото горя акациева горичка. Тя е част от постоянно наблюдаваните 4 хиляди декара горски масив, след като в събота бяха изпепелени близо 10 хиляди декара гора, храсти и тревни площи.

Тази нощ в районите бяха на дежурство групи от областните дирекции на ГДПБЗН от Пловдив и Сливен.

През последното денонощие екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" са реагирали на 294 сигнала в различни райони на страната. Ликвидирани са 240 пожара. 34 от тях са с нанесени преки материални щети.

Осем пожара, са горели в жилищни сгради, един - в промишлена сграда, шест в паянтови постройки и останалите - в открити площи. Огнеборци и спасители извършиха 38 спасителни дейности и помощни операции при инциденти и катастрофи.