Първите доброволци могат да започнат дейността си в Хитрино от днес, за да помагат в преодоляване на щетите от експлозията на влака, станала преди 12 дни. Това съобщи БНР, позовавайки се на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Специална комисия започва описване на пораженията. До две седмици, изтеглените от селото цистерни трябва да бъдат преместени от площадката до село Каменяк, където са в момента.

Остава и денонощната полицейска охрана на Шуменското село. "Много от гражданите твърдят, че в своите имоти са имали ценности, пари. Да не допуснем в последния момент мародерство. Хората свободно ще се движат, но ще бъдат наблюдавани".

Следващите три дни, комисии ще описват степента на разрушения върху жилищните и стопанските постройки и ще излязат с оценка на щетите. Започва разчистването на територията на селото след инцидента, от днес е разрешено и влизане на доброволци.

Състав на Окръжния съд в Шумен ще решава дали да остави в ареста двамата машинисти, за които експертизата установи, че са обвинени, че са карали с превишена скорост авариралия в Хитрино влак. Предвижда се от прокуратурата да им повдигнат обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на седем души.