Министърът на вътрешните работи Георги Петканов да разпореди на Икономическа полиция проверка по случая с Ботаническата градина в Балчик.
За това настоява в декларация Общественият комитета за спасяване на градината.

Подписалите се в декларацията се обръщат с молба за съдействие към главния прокурор Никола Филчев.

Шокирани сме от изумителното нахалство на чиновниците в културното министерство, пише в декларацията.

По думите на шефа на Ботаническата градина Красимир Косев унищожаването на уникалната растителност в градината продължава заради идеята на Министерство на културата там да бъде изграден Център за култури и религии.

Как е възможно уж най-бедното министерство у нас да влага 3 млн.евро в подобно нещо, като в същия момент се жалва, че няма пари за възстановяването на Младежкия театър, например, недоумява Косев.
Това там ще бъде развлекателен център за чиновниците от Министерство на културата, смята още той.

В края на миналата седмица в СУ “Св.Кл.Охридски” са получили актуализиран акт за собственост, според който Ботаническата градина в Балчик вече не е собственост на университета.

Според Таня Павлова, която е главен юрист на университета актуализираният акт е нередовен, защото на него липсват подпис и печат на областния управител на Добрич.

Междувременно стана ясно, че социалистите ще внесат актуален въпрос към премиера във връзка с подписания от министъра на културата Абрашев меморандум с турската компания “MNG холдинг” за превръщане на националния музей за изобразително изкуство в многофункционален хотелско-търговски увеселителен музеен комплекс.

Ако премиерът не потърси отговорност от Божидар Абрашев за безчинствата, причинени на българската култура в последните 23 години, ще означава, че той ги подкрепя с мълчанието си, заяви Румен Петков в кулоарите на парламента.