След като Басейнова Дирекция опроверга, транспортното министерство също информира, че няма опасност от нефтено замърсяване на черноморското ни крайбрежие.

Припомняме, опроверженията на институциите са във връзка с публикувани в руски специализиран сайт сателитни снимки за нефтени замърсявания в Черно море, като експертните аключения са, че разливът приближава българския бряг.

От транспортното ни ведомство информират, че е направено проучване за откриване на възможните източници на замърсяване.
Изпратени са писма до пристанищата на дестинация на корабите - възможни замърсители, с молба да им се извърши инспекция и да се предостави информация в Дирекция „Морска Администрация" - Варна. До този момент все още се чака отговор.

От проведения анализ с моделни експерименти за разпространение на евентуално нефтено замърсяване в така посочените координати, е установено, че нефтеното замърсяване не може да достигне до българското крайбрежие, заявяват от транспортното ведомство.

От декември 2007 година България е включена в системата за сателитно наблюдение CleanSeaNet на крайбрежните държави от Европейския съюз.

За отговорния район на страната ежемесечно се получават по 4-6 сателитни изображения за нефтено замърсяване.

В случай, че от анализ за разпространение на нефтено замърсяване се получи информация за възможно замърсяване на българското крайбрежие, ИА „Морска администрация" е отговорната институция, която ще предприеме необходимите действия съгласно аварийните планове за ликвидиране на последствията от нефтени замърсявания, а информацията ще бъде незабавно огласена.

По-рано днес и от Басейнова Дирекция съобщиха, че няма данни за подобна опасност.

Дирекцията е направила запитване до Дирекция "Морска администрация" Варна, от чиито компетенции са разливите в Черно море.
От там са информирали, че към момента няма данни за нефтен разлив в Черно море.