Приходите на 20-те най-печеливши футболни клуба в света достигнаха 6 млрд. евро през изминалия сезон, с 800 млн. евро или с 14% повече в сравнение с предходната година. Данните са според 18-ото издание на доклада „Футболна лига на парите" на консултантската компания Делойт, пише topsport.bg.

За десета поредна година "Реал" (Мадрид) оглавява класацията с приходи в размер на 549,5 млн. евро. Клубът реализира ръст на приходите от 30,6 млн. евро от увеличение с 15,9 млн. евро и 19.9 млн. евро, респективно от приходи от права за излъчване и търговски приходи.

Манчестър Юнайтед постигнаха приходи от  €518 млн. през 2013/14, което ги направи вторият най-печеливш футболен клуб в света, изкачвайки се с две места от четвърто място. Това е вторият клуб надвишил приходите си с повече от €500 млн.

Осем клуба от Висшата лига са класирани в топ 20 тази година, като Нюкасъл и Евертън се присъединяват към шестте английски клуба от миналогодишната Лига на парите. Впечатляващо е, че всеки клуб от Висшата лига влиза в топ 40, което е доказателство за големия интерес към лигата на глобално ниво, както и равенството в разпространението на клубовете в сравнение с европейските им колеги.

В допълнение, Шампионската лига е в процес на преговори за следващия цикъл на медийни права, така че и последващ ръст в приходите би бил очакван.