Тодор Събев вече е по-добре и няма опасност за живота му, съобщи за "24 часа" треньорът му в местния клуб Динамо сенсей Борислав Кисев. Националът по Шотокан КаратеДо пострада тежко, с хематом и кръвоизлив на мозъка в дясното си полукълбо, по време на схватка.

Критичният момент е бил първата вечер, когато Тодор е бил с кръвоизлив в сръбската болница, но сега опасността за младия русенец се е разминала. "Настанихме в понеделник вечерта Тодор във ВМА. Той вече е подобре, опасност за живота му няма, но нещата около си остават много сериозни. Събев ще остане там още известно време под наблюдение, десетина дни, закачен за кардиограма, ще му се прави периодично скенер, докато проблемът отмине. докато критичният период за него отмине изцяло", обясни сенсей Кисев. Премиерът Бойко Борисов нареди лично да изпратят за него правителствения самолет "Спартан".

Европейският шампион Тодор Събев остава в тежко състояние

Европейският шампион Тодор Събев остава в тежко състояние

Животът му е вън от опасност

В момента той трябва да се пази от емоционални изживявания, затова Кисев ще отиде да го види едва в четвъртък. Предстои му поне една година възстановяване, и след това, ако всичко е нормално, Тодор ще може да тренира отново и постепенно да си върне старата форма, направила го един от найдобрите бойци по Шотокан КаратеДо в България. Румънецът, нанесъл неспортсменски удар на Събев след края на срещата, вероятно така и ще си остане ненаказан, защото просто ще се оправдае, че не е чул сигнала на съдията за край на срещата, коментира сенсей Кисев. Тодор Събев е сирак, баща му е починал, а сега живее в Русе с майка си. От 67 клас той тренира усилено в клуб Динамо.

Европейски и балкански шампион по джуджицу, световен и европейски шампион по карате, многократен републикански първенец, според сенсей Борислав Кисев Тодор Събев е найдобрият в България в своя спорт. Състезателят на русенския клуб "Динамо" Тодор Събев е и сред найизвестните имена в своя спорт у нас.

В края на миналата година, Събев стана шампион на световното първенство по шотокан каратедо в Бургас. Събев спечели титлата в категория до 66 кг, и завоява бронз в т.н. "оупън категория". В нея участват различни по тегло състезатели. Тодор записа 8 пбеди и ззагуби от поопитен и тежък от него румънец. Тодор работи и като инструктор в клуб "Динамо", тренира и група деца. Той стана и спортист на годината за Русе за 2015 година.