Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира на финала на турнира от сериите ATP 250 в Бризбейн.

Българинът ще играе за трети път в кариерата си на финал в този турнир, след като победи с 6:3, 7:5 за 107 минути игра австралиеца Джордън Томпсън в полуфиналите. Българинът постигна по един пробив във всеки от сетовете, като не позволи от своя страна подаването му да бъде пробито.

Съперник на Григор на финала ще бъде Холгер Руне, който рано сутринта очаквано се справи с Роман Сафиулин с 6:4, 7:6(0).

По пътя си към финала първата ни ракета победи на старта Анди Мъри, последва успех над Даниел Алтмайер и победа над представителя на домакините Ринки Хиджиката. 

Ето кога Григор Димитров ще спори с Томпсън за място на финала в Бризбейн

Ето кога Григор Димитров ще спори с Томпсън за място на финала в Бризбейн

Двубоят е утре по обяд

Първи сет

Григор сервира пръв в мача и стигна до първата точка в гейма, скоро след това го спечели на 0. Вторият гейм също започна с точка за българина, който се възползва от подхлъзване на Томпсън. Григор удвои аванса си, но австралиецът върна интригата с първия ас в мача. Последва топка в мрежата на Григор и равенство. Австралиецът стигна до геймбол и се възползва от първата си възможност след грешка на Григор.

Григор поведе набързо с 2 точки при своето подаване, след което грешка на Томпсън го изведе до геймбол. Българинът сбърка първия си сервис, но при втория принуди съперника отново да сбърка.

Четвъртият гейм се оказа доста оспорван, но Григор стигна първи до геймбол, но не успя да се възползва и инициативата премина в Томпсън, който все пак спечели подаването си.

Петият гейм също тръгна оспорвано. След маротонско разиграване при 30:30 Григор стигна до геймбол и поведе с мощен сервис, който остави австралиеца без отговор.

Шестият гейм беше белязан от двойна грешка на австралиеца и българинът стигна до две възможности за точка за пробив и се възползва още от първата.

Австралиецът се разигра в седмия гейм в опит да върне пробива и поведе с 30:15, но с два последователни аса Григор върна равенството и стигна до геймбол. Ас номер 3 му донесе затвърждаване на пробива.

Томпсън спечели подаването си, след като пропусна един геймбол и Григор сервира за победата в сета.

Томпсън спечели подаването си, след като пропусна един геймбол и Григор сервира за победата в сета. Австралиецът обаче показа характер и стигна до точка за връщане на пробива. Григор се справи с опасността и последва равенство, след което взе и предимство и стигна до сетбол, спечелен с ас.

Втори сет

Томпсън сервира солидно и поведе в точките, за да спечели гейма. Григор започна подаването си с ас, след това удържа инициативата до края и изравни геймовете.

Третият гейм беше оспорван, но топка в аут изведе Григор до точка за пробив, но не успя да я постигне от първи опит. Томпсън завърши лошо наглед лесна топка и даде аванс на Григор, но и той сбърка при удар по правата. Солиден сервис на австралиеца му даде шанс да спечели подаването си и той се възползва от това. Григор взе набързо подаването си и отново Томпсън сервира.

Петият гейм тръгва оспорвано, но Томпсън стигна до геймбол и го спечели след топка в аут на Димитров.

Григор сбърка в началото на шестия гейм, което позволи на Томпсън да поведе с 30:0, последваха три възможности за пробив пред австралиеца. Първата беше пропусната. Втората също беше отразена след излизане на българина на мрежата. Добрата игра на българина му позволи да се спаси от пробив и се стигна до равенство 40:40. Томпсън спечели последвалото разиграване и отново стигна до шанс за пробив.Топка в аут на Томпсън и мрежа дадоха аванс на Григор. Австралиецът сбърка и така Григор удържа подаването си.

Томпсън спечели с лекота подаването си без да загуби и точка и отново поведе в геймовете. Последва много тежък сервис гейм за Григор, който все пак успя да удържи подаването си въпреки вдъхновената игра на австралиеца. Деветият гейм стартира с две точки на сметката на Григор, който обаче бързо пропиля аванса си.  Ас на Томпсън го приближи до спечелване на гейма, а след грешка на Григор австралиецът поведе с 5:4.

Съперникът на Григор почувства болки и поиска медицински таймаут, а физиотерапевт излезе на корта, за да масажира бедрото му.

След паузата Томпсън излезе с нови сили на корта и затрудни Григор, но българинът стигна до геймбол за 5:5 и успя с втория си сервис.

Григор бързо стигна до три точки за пробив. Първата възможност беше пропусната, както и втората, но от третия опит пробивът стана факт.

Димитров сервира за победата в мача и стигна безапелационно до успеха без загубена точка във финалния гейм. Така българинът ще играе на финала в Бризбейн, докато за Томпсън остава утешението от победата над легендата Рафаел Надал в четвъртфиналите.