Започна първото заседание от процеса срещу бившия сръбски военен командир Ратко Младич, който е обвиняван за „етническото прочистване" на Босна, съобщи Би Би Си.

Срещу Младич са повдигнати 11 обвинения - престъпления срещу човечеството, включително геноцид, които са свързани с бруталната Босненска война (1992-1995) (геноцидът в Босна и Херецеговина и в Сребреница, преследвания, масово изтребване, нечовешки актове и депортация, терор, незаконни действия, вземане на заложници от ООН).

Прокурорите в Хага обявиха, че ще докажат извършените от него престъпления.

Младич нарече обвиненията „чудовищни" и обяви пред съда, че е невинен.

Генерал Младич е обвиняван за организираното избиване на повече от 7000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 година.Той също е обвиняван във връзка с 44-месечната обсада на Сараево, по време на която умират повече от 10 хиляди души.

Заседанието на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия започна с аудио-визуална презентация.

Прокурорът по делото Дермот Грум заяви, че ще докаже „изцапаните с кръв ръце" на Младич.

Преди четири дни се отбеляза 20 години от поемане командването армията на Република Сърбия от Младич", каза той.

На този ден Младич започна своето участие в криминалните действия, които вече бяха в прогрес... На този ден започна прякото му участие в сериозни международни престъпления", обясни Грум.

По думите му генерал Младич и неговите войски са „избили хиляди в Сребреница", след като преди това „добре са репетирали убийствата".

След това прокурорът показа видео на съдиите, на което се вижда прословутият разстрел на пазара в босненската столица Сараево, където загинаха десетки хора.

Според Грум атаките са част от плана за етническо прочистване на части от Босна.

Припомняме, че вчера трибуналът отхвърли молбата на Младич за смяна на председателя на съда.