Българското правителство за пореден път показа колко неуверени и променливи са решенията му, се казва в коментар на "Файненшъл таймс".

Изданието започва с последния пример за взето решение, което след това, под натиска на обществено неодобрение бива преразгледано.

Промените в Закона за горите, според FT биха направили развитието на ски туризма много по-евтино и бързо.

Те, обаче, предизвикаха хиляди граждани да протестират дни наред срещу тях с аргумента, че те са "лобистки", облагодетелстват единствено определени инвеститори и резултатът ще е не толкова изграждането на модерни съоръжения, а необратимо увреждане на природата.

Гневът им принуди президента Росен Плевнелиев, също от управляващата партия,  бързо да наложи вето на Закона и да го върне отново за разглеждане в Парламента.

Премиерът Бойко Борисов привества ветото, след като неговото собствено мнозинство в парламента и правителство прокараха промените, които той в началото също одобри като добри за зимния туризъм у нас.

"Файненшъл таймс" припомня, че същото се случи и с проучването и добива на шистов газ, на които бе наложена забрана, както и със споразумението срещу пиратството АКТА. Припомнят се и проектите за ветропарковете, както и АЕЦ Белене.

Въпреки безспорно положителните стрвани на съобразяването на властта с общественото мнение, се създава и впечатлението, че управляващите в България водят несигурна политика, върху която могат да влияят и улични протести, и лобисти.