Федералната прокуратура на Германия и Федералното управление на криминалната полиция на страната разследват служителите на руското военно разузнаване ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов, свързани с покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал, съобщи изданието Spiegel Online.

Според получената от журналистите информация, двамата агенти на ГРУ през 2014 г. са пребивавали три дни в Германия, като са отседнали в района на Франкфурт на Майн.

САЩ, Франция, Германия и Канада подкрепиха Великобритания срещу Русия за Скрипал

САЩ, Франция, Германия и Канада подкрепиха Великобритания срещу Русия за Скрипал

Съвместна акция на Запада срещу Русия

Освен това "Spiegel Online" и разследващата платформа "Bellingcat" смятат, че командирът на секретното поделение на ГРУ, обозначавано като 29155, вероятно също е имал контакти в Германия. Както беше разкрито през последните дни, това поделение е свързано с покушението срещу Скрипал и с нападения срещу други противници на Кремъл цяла Европа.

Германските разследващи органи проверяват данни за връзката на руските и чеченските служби с убийството на бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили, застрелян на 23 август в Берлин. Убиецът беше задържан. Оказа се, че мъжът е руски паспорт на името на Вадим Соколов. На 3 декември разследващата група "The Insider" съобщи, че Вадим Соколов в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, когото Русия обяви за издирване чрез Интерпол през 2014 г. На 6 декември "The Insider" публикува втората част от разследването за Красиков. Посочва се, че той е служил специалното звено на ФСБ "Вимпел" и заедно с други двама членове на звеното е участвал минимум в още две поръчкови убийства - в Москва и в Костомукша.

Заподозрените за случая „Скрипал” били задържани в Холандия по-рано тази година

Заподозрените за случая „Скрипал” били задържани в Холандия по-рано тази година

Александър Петров и Руслан Боширов са били задържани в Холандия по-рано тази година