Основните израелски таблоиди изразиха разочарование от ключовата реч на американския президент Барак Обама, в която той настоя за дипломатическо разрешаване на кризата с Иран.

Обама произнесе своята реч пред произраелска (AIPAC) делегация в неделя. Днес той ще разговаря в Белия дом с израелския премиер Бенямин Нетаняху за Иран.

Обама ни обеща, че САЩ няма да приемат ирански ядрени оръжия", писа Сима Кадмон в най-продавания израелски таблоид Yediot Aharonot. „Но ние трябва също да отбележим какво не беше казано. Обама не мръдна и милиметър от позицията си, според която единственият начин за предотвратяване на ядрената програма на Иран е да убеди страната да се откаже от нея по своя воля. "

В речта си Обама обяви, че САЩ ще използват военна сила само след като всички дипломатически опции бъдат изразходени.

Обама не изчака частната среща с премиера Бенямин Нетаняху днес, за да изясни позицията си за иранската ядрена програма" пише Haaretz, допълвайки, че американският президент „ е предупредил всички да оставят военните барабани настрани".

Израел няколко пъти съобщи, че не смята да атакува Иран с цел да предотврати създаването на ядрена бомба от страна на Техеран. Въпреки това Обама критикува в речта си „свободно изразяваните думи за война" и призова за търпение. Американският президент подчерта, че координираният международен натиск ще принуди Техеран да отиде на масата за преговори, съобщи "Франс прес".

Нетаняху ще се срещне с Обама в Белия дом в 10:45 местно време.