Русия заяви в петък, че великите сили се нуждаят от нов подход към Северна Корея, обвинявайки Съединените щати и техните съюзници, че засилват военното напрежение в Азия и се опитват да "задушат" затворената държава, предава "Ройтерс".

Русия наложи вето върху годишното подновяване на група от експерти, които наблюдават прилагането на дългогодишните санкции на ООН срещу Северна Корея заради нейните ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

Ходът на Москва, който нанесе удар върху прилагането на безброй санкции на ООН, наложени след като Пхенян извърши първия си ядрен опит през 2006 г., подчертава дивидента, който Ким Чен Ун спечели, като се сближи с президента Владимир Путин на фона на войната в Украйна.

"За нас е очевидно, че Съветът за сигурност на ООН вече не може да използва стари шаблони по отношение на проблемите на Корейския полуостров", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова каза, че САЩ подклаждат военно напрежение, като международните ограничения не са подобрили ситуацията със сигурността и че има тежки хуманитарни последици за населението на Северна Корея, официално известна като Корейската народнодемократична република (КНДР).

"Съединените щати и техните съюзници ясно демонстрираха, че техният интерес не надхвърля задачата да "задушат" КНДР с всички налични средства и мирното уреждане изобщо не стои на дневен ред", каза тя.

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Двете страни установили много тясно взаимноизгодно сътрудничество

Руското вето се разглежда като основна повратна точка в режима на международни санкции срещу Северна Корея, който беше създаден през 1948 г. с подкрепата на тогавашния Съветски съюз, докато Република Корея беше подкрепена от Съединените щати.

Северна Корея е единствената страна, която е извършила ядрени опити през 21 век - през 2006, 2009, 2013 г., два пъти през 2016 г. и 2017 г., според ООН.

Русия заяви, че работата на експертите не е нито обективна, нито безпристрастна и че те са се превърнали в инструмент на Запада.

"Експертната група на Комитета 1718 на Съвета за сигурност на ООН загуби всички стандарти на обективност и безпристрастност, които трябва да бъдат неразделна характеристика на нейния мандат", каза Захарова.

По думите й експертите са се "превърнали в послушен инструмент на геополитическите опоненти на КНДР. Няма смисъл да я спасяваме в този вид".

Ветото илюстрира до каква степен войната в Украйна, която предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г., подкопа сътрудничеството на великите сили по други големи глобални въпроси.

Северна Корея изпратила 7000 контейнера с боеприпаси на Русия

Северна Корея изпратила 7000 контейнера с боеприпаси на Русия

КНДР използва инвазията на Русия в Украйна като отвличане на вниманието, за да увеличи своите оръжейни тестове

Откакто Путин нареди пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г., Москва направи всичко възможно, за да парадира с ренесанс на отношенията си - включително военни връзки - с Пхенян.

Вашингтон твърди, че Северна Корея е доставила на Русия ракети, които тя използва срещу Украйна, твърдения, които бяха отхвърлени от Кремъл и Пхенян.

За Путин, който казва, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка със Запада за Украйна, ухажването на Ким му позволява да подкопае Вашингтон и неговите азиатски съюзници, като същевременно си осигури големи доставки на артилерия за войната в Украйна.

За Ким, който обеща да ускори производството на ядрени оръжия, за да възпира това, което той определя като американски провокации, Русия е голям силен съюзник с големи запаси от модерни ракетни, военни, космически и ядрени технологии.

Русия, каза Захарова, търси компромис, според който санкциите ще бъдат преразгледани в определени срокове, въпреки че това предложение беше посрещнато "враждебно" от Вашингтон.

"Призоваваме засегнатите страни да се въздържат от ескалиращи стъпки и да се преконфигурират, за да намерят начини за разведряване, като вземат предвид известните приоритети на сигурността", каза Захарова.

Шеф на руското разузнаване е бил три дни в Пхенян

Шеф на руското разузнаване е бил три дни в Пхенян

Северна Корея увеличава своята тежест пред Кремъл