Световната здравна организация преименува маймунската шарка, съобщава Си Ен Ен.

Терминът "mpox" (на английски език) вече е предпочитаното име за заболяването, за да се избегне заклеймяването, произтичащо от досегашното име.

Двете наименования ще се използват едновременно в продължение на една година, докато "маймунска едра шарка" постепенно отпадне, уточняват от СЗО.

Името "маймунска едра шарка" се дължи на факта, че вирусът първоначално е идентифициран при маймуни, като наименованието е въведено преди СЗО да публикува най-добрите практики за именуване на болести през 2015 г.

При хора заболяването е открито за първи път през 1970 г. в Демократична република Конго. Оттогава разпространението му сред хората е ограничено главно до някои западно- и централноафрикански държави, където е ендемично.

Великобритания отчете 78% ефективност на ваксината срещу маймунска шарка

Великобритания отчете 78% ефективност на ваксината срещу маймунска шарка

Bavarian Nordic подписа споразумение за доставка на до два милиона дози

През май тази година обаче случаите на заболяването, което причинява треска, мускулни болки и големи циреи, подобни на кожни лезии, започнаха бързо да се разпространяват по целия свят, предимно сред мъже, които правят секс с мъже.

От началото на скорошната епидемия учени и експерти настояваха за промяна на името, за да се избегне дискриминация и стигма, които биха могли да разубедят хората от тестване и ваксинация.

През август СЗО насърчи хората да предложат нови имена за маймунската шарка, като изпратят предложения на официалната интернет страница на организацията.

Първи починал от маймунска шарка в САЩ

Първи починал от маймунска шарка в САЩ

Пациентът е от Лос Анджелис

СЗО посочи, че процесът на консултация е включвал експерти от медицински, научни, класификационни и статистически консултативни комитети, в които участват представители на правителствени органи на 45 различни страни.

"Въпросът за използването на новото име на различни езици беше обстойно обсъден. Предпочитаният термин mpox може да се използва и на други езици", съобщават от СЗО.

Терминът "маймунска шарка" ще остане достъпен за търсене в Международната класификация на болестите, за да позволи достъп до историческа информация, а едногодишният период, когато и двете наименования ще бъдат използвани, позволява време за актуализиране на публикациите и съобщенията.

Досега са регистрирани над 81 000 случая на маймунска шарка от 110 държави.

По данни на СЗО рискът в световен мащаб остава умерен и извън страните в Западна и Централна Африка болестта продължава да засяга предимно мъжете, които правят секс с мъже.

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

Обяви епидемията за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение