Японският външен министър Коичиро Гемба заяви, че тази година се чества 40 години от нормализиране на японско-китайските дипломатически отношения и Токио иска засилване на сътрудничеството с Китай, казва се в годишния доклад на министерството, цитиран от Синхуа.

В поместения в Дипломатическа Синя книга 2012 ежегоден доклад на японското външно министерство се казва, че отношенията между Япония и Китай са стигнали до дъното, след като японски съдове на бреговата охрана се сблъскаха с китайски риболовен кораб през септември 2010 година. Двете страни работеха много, за да подобрят отношенията си от инцидента насам, се казва още.

В доклада също се прави преглед на японската външната политика през 2011 година. Според него Япония се нуждае от дългогодишно партньорство със САЩ по въпросите за сигурността.

Токио започна преговори със САЩ за установяване на американска въздушна база в префектурата Окинава.

Ядрената програма на Северна Корея заплашва световната и регионална сигурност и затова Япония ще сътрудничи с тези страни, които се стремят към забрана притежанието на ядрено оръжие на Корейския полуостров, се казва още в изготвения документ.