10 души са загинали, а 80 души са пострадали при челен сблъсък на два пътнически влака в Германия, съобщават световни агенции.

17 души сред ранените са в тежко състояние, докато 63 души са с леки наранявания. Загинали са машинистите на двата влака, двама кондуктори и петима пътници.

Германските машинисти нямали време да набият спирачки

Германските машинисти нямали време да набият спирачки

Федералният транспортен министър Александър Добриндт

Два влака Meridian са се блъснали до град Бад Айблинг в Бавария. Единият от влаковете е дерайлирал в резултат на катастрофата.

Местният говорител на полицията Юрген Талмайер заяви пред Rosenheim24, че „няколко души са загинали при катастрофата”.

Говорителят добави, че влаковете са катастрофирали между двете местни жп гари Холцкирхен и Розенхайм. Между двете гари има само една жп линия. Спряно е движението по линията, която е с дължина около 40 километра.

Инцидентът е станал около 6:45 часа местно време.

Според полицията, цитирана от германска телевизия, влаковете са се сблъскали при ниска скорост.

Спекулира се, че единият от машинистите не е спрял на червен светофар или е имало технически проблем.

Снимка 218980

Източник: GettyImages

От полицията съобщиха, че всички оцелели са извадени от отломките след продължила 5-часова операция. 

Двата влака са превозвали между 100 и 200 души. Вярва се, че заради карнавал в Бавария тази седмица влаковете са били с по-малко пътници от обикновено. Обикновено влаковете са пълни с ученици, но заради карнавалния сезон децата са във ваканция, отбелязва германска медия.

На място са изпратени много хеликоптери, линейки и други автомобили на спешните служби. Има информация за хеликоптери и от Австрия.

Това е най-големият инцидент, който сме виждали от години в региона, имаме много лекари, линейки и хеликоптери на място, изтъкна говорителят на полицията Щефан Зонтаг пред АП.

Не се допускат журналисти до мястото на катастрофата. Пътищата около Бад Айблинг са затворени.

Все още не е известна причината за инцидента.

Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман заяви на пресконференция в Нюрнберг, че е дълбоко шокиран и поразен от такъв жп инцидент в Бавария. Според него ситуацията на мястото на катастрофата не е лесна и все още причината за катастрофата не е ясна.

Снимка 218979

Източник: GettyImages

По думите му преди не е имало инциденти на този участък, допълвайки, че железопътният транспорт в Германия е безопасен след огромно подобрение през последните 30-40 години.

Такива инциденти не трябва да се случват повече, изтъкна той. Министърът се е отправил към мястото на инцидента.

Бад Айблинг се намира на около 60 километра югоизточно от Мюнхен.

Влаковете са нови (експлоатирани от Transdev group). Те принадлежат на приватизираната жп компания Bayerische Oberlandbahn (BOB) в Южна Бавария. Компанията принадлежи на френската Veolia. Отделно Deutsche Bahn е отговорен за жп линията.

Последните големи влакови катастрофи в Германия:

На 3 юни 1998 година в Долна Саксония междуградски влак дерайлира със скорост 200 километра в час. Влакът се блъсна в пътен мост, който се срути върху два вагона. 101 души загинаха, а 88 пострадаха тежко. Най-голямата жп катастрофа в историята на страната;

На 12 април 1999 г. петима души загинаха, а 49 получиха тежки наранявания след дерайлирал влак в Северен Рейн-Вестфалия;

При влакова катастрофа на 23 септември 2006 г. в Долна Саксония загинаха 23-ма души, 10 пострадаха;

На 16 май 2015 година в Долна Саксония влак се блъсна в камион на жп прелез – двама души загинаха, а около 20 пострадаха;

На 6 ноември 2015 година загинаха двама души при сблъсък между влак и американски военен автомобил в Бавария.