Глобалната онлайн свобода намалява за пета поредна година, тъй като все повече правителства предприемат електронно следене и удрят дисиденти, които използват блогове и социални мрежи.

Това става ясно от годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус", цитиран от „Франс прес".

Най-видими са ограниченията в Близкия изток, което е в частност заради Арабската пролет.

Организацията е установила, че свободата на изразяване в интернет е намаляла в 32 от 65 държави от юни 2014 година, като „значим спад" е отчетен в Либия, Франция и Украйна.

Авторите на изследването са открили, че 61% от световното население живее в страни, където критиката по адрес на правителството, военните или управляващите е обект на цензура.

58% пък живеят в страни, където блогърите и други са арестувани за споделяне на онлайн съдържание по политически, социални и религиозни проблеми, според доклада „Свободата в интернет 2015".

Най-голяма цензура в интернет налагат Китай, Иран, Етиопия, Куба, Судан, Саудитска Арабия, Турция, Русия и други. На обратния полюс са САЩ, повечето европейски държави, ЮАР, Канада, Австралия, Япония, Аржентина и други.

Новата тенденция, според изследването, е, че много правителства се опитват да цензурират информация от опозицията, притискайки услуги като Google, Facebook и Twitter с цел премахване на съдържание.

През последната година 14 от 65 страни са прокарали закони, които засилват електронното следене.

В доклада се отчита, че онлайн свободата е засегната във Франция заради нови ограничения, обусловени от тероризма и нов закон за следене.

Общо 18 страни са квалифицирани като „свободни" онлайн, докато 28 държави като „частично свободни" и 19 „не са свободни".

В изследването са включени общо 65 държави. България не е включена.