Към размисъл за съвременните измерения на Освобождението насочи президентът Георги Първанов членовете на Националния комитет за отбелязването на 130-годишнината от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.
Заседанието се проведе в зала №1 на НДК.

Много важно е да се видят съвременните измерения, акцентира Първанов и посочи като примери идеята за солидарността и възстановяването на Българската държавност.

Президентът отбеляза, че се е натъкнал на публикации, в които се излага тезата, че не става дума за освобождение, а за ново поробване, с което се обосновава тезата, че е по-добре да сме останали в Османската империя - с по-широк пазар, вместо да ни освобождава имперска Русия.

По този повод Първанов каза, че очаква повече полемика и подчерта, че новият прочит на историята не означава подмяна на историческите факти.


По повод 130-годишнината Първанов насочи и към размисъл как Руско-турската освободителна война може да бъде коментирана от гледна точка на съвременните балкански сили, какво се е случи през 1878 и какви простори е открило то не само за българите.

„Да помислим как ние, балканските народи оползотворихме шансовете, които ни даде тази война или не успяхме да го сторим", призова Първанов.

В словото си Първанов обърна поглед и към съвременните българо-руски отношения и подчерта, че проекти като „Южен поток" показват, че това са равнопоставени и равностойни отношения.

Президентът отбеляза, че вече е в ход и една друга кампания, даваща ни основания за национално самочувствие, гордост и размисъл - 100-годишнината от обявяването на българската независимост.

Той призова да поразсъждаваме по темата какво е това национална независимост, как се е случила, как сме я отстоявали през всичките 100 години и как го правим днес.
 

По време на заседанието с почетни плакети министърът на културата Стефан Данаилов отличи кмета на Стара Загора доктор Евгени Желев, генералния директор на БНТ Уляна Пръмова, председателят на БАН Юхновски, президентът на „Главбургарстрой" Симеон Пешов и директорът на академичното издателство академик Ячко Иванов.
Призовете се връчват за техния принос за отбелязването на годишнината.

На специална изложба в НДК са представени събитията от Освобождението през погледа на френските журналисти, художници и репортери от от изданията на „Тhe Illustrated London news", „La guerre d'Orient" и „L' Illustration". Организатори са НДК и Френския културен институт София. 

Френският посланик изтъкна, че идеята на тази изложба е да се голямото внимание към Освобождението във френската преса. „Френското общество е приело това с голямо удовлетворение", подчерта той.

Голям интерес предизвикват оригинали на велики художници, запечатали исторически събития, като Ярослав Вешим, Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Светлин Русев, Емануил Попгенчев и други.

Техни произведения могат да се видят на третия етаж в НДК в специално поставената изложба по случай 130-годишнината „На теб, Българио, свещена". Изложбата - живопис и скулптури - е организира от Министерство на културата, вестник „Стандарт" под патронажа на президента на България.