Отнеха задграничния паспорт на Доктора•

Доктора Окръжният съд в Хасково не е ограничил задграничните пътувания на Иван Тодоров-Доктора преди 18 ноември. Изземването на международния му паспорт вчера на ГКПП – Златарево е най-вероятно мотивирано от Закона за документите за самоличност, което е в правата на МВР.

Последният акт на окръжния съд в Хасково по отношение на Доктора е уважение на молбата му за удължаване на срока на пребиваването му в чужбина до 18 ноември. Мотив за искането са здравословните проблеми, получени при атентата на “Цариградско шосе” през април тази година, както и започналото лечение в клиника извън страната.

Според адвоката на Доктора, Георги Георгиев, намеренията на клиента му били да присъства на първото заседание по делото за грабеж, насрочено за 20 и 21 ноември. Ако за тези два дни процесът приключи, Доктора ще поиска паспорта си незабавно, а ако делото бъде отложено, в съда ще бъде внесена нова молба за удължаване на правото му да пребивава в чужбина.

Доктора се страхува за живота си, коментира адвокат Георгиев, който определи изземването на паспорта като закононарушение, наредено от високо ниво в София.

Пред “Дарик радио” окръжният прокурор на Хасково Петър Мидов предположи, че отнемането на паспорта е мотивирано с текст от Закона за българските документи за самоличност, което е в правата на МВР.