Георги ПървановС новия проект за Закон за радиото и телевизията се върви към все по-засилен контрол над медиите. Това заяви президентът Георги Първанов по време на разговора на държавният глава с представители на институции и неправителствени организации в областта на медиите.

Има ли нужда от нов закон за радиото и телевизията и сега ли му е времето? Отстоява ли проектозаконът независимостта на медиите и няма ли опасност да се върнем към една политическа монополизация. Това бяха част от въпросите на държавният глава, който каза, че се върви към засилване на партийния контрол чрез предлаганите промени.

Труднозащитимо е намерението за разделяне на два регулаторни органа каза президентът и допълни, че го смущава създаването на тежка административна машина, при която 24 души ще взимат заплати, по-високи на народен представител.

Георги Първанов беше категоричен, че законопроектът не решава въпроса с финансирането на обществените медии и декларира, че подкрепя позицията на неправителствените организации за влизането в медийния регулаторен орган напредставител на гражданското общество.

Според общото мнение на участниците, трябва да има нов медиен закон, но сега не му е времето, а предложенията на гарантират независимостта на националното радио и телевизия.