Хел Магне Бундевик Норвегия подкрепя усилията на България за справедлив процес срещу българските медицински сестри в Либия. Това каза министър-председателят на Норвегия Хел Магне Бундевик след срещата си с българския си колега Симеон Сакскобургготски.
Днес започна официалното посещение на норвежкия министър-председател в страната ни.

Норвежкият премиер Хел Магне Бундевиг призна, че по време на разговора си на четири очи с българския премиер е бил повдигнат въпроса за българските медици в Либия. По думите му Норвегия споделя тревогите на България и подкрепя страната ни в настояването за справедлив процес.

Министър-председателят на Норвегия каза също, че страната му ще се включи и към общ проект в Европейската комисия за борба със СПИН в Либия.

Извън тази тема норвежкият премиер подчерта, че предстои България и Норвегия да усилят сътрудничеството си в областта на сигурността и в рамките на НАТО.

Българският премиер Симеон Сакскобургготски коментира и въпроса за това, кога се планира изтеглянето на българския контингент от Ирак. Според него България не е единствената страна в Ирак, затова решението ще се вземе в рамките на коалицията.

По думите на Сакскобругготски до края на годината ще има достатъчно индикации, за да се вземе окончателното решение, информира БНР.