Пат КоксДойдох у вас да обсъдя не дали България ще стане член на ЕС, а кога и как. Това заяви председателят на Европейския парламент Пат Кокс след срещата си с председателя на Народното събрание Огнян Герджиков. По отношение на затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” Кокс заяви, че нашата страна трябва да преговаря с Европейската комисия, а не с 15-те страни членки.

Шефът на Европарламента изтъкна, че България има напредък в изпълняването на политическите критерии от Копенхаген и тази година е започнала да изпълнява и икономическите.

Кокс заяви още, че октомври е бил месецът, който е дал тласък към европейското разширяване. Той изтъкна факта, че на 9 октомври Европейската комисия даде висока оценка за напредъка на България в годишния си доклад. На 19 октомври ирландският народ със своето “да” премахна пречките, които биха променили европейския календар. А на 25 октомври държавните и правителствените глави на страните от ЕС недвусмислено заявиха, че евроразширяването трябва да пръдължи.

От своя страна Герджиков отбеляза, че Пат Кокс е на посещение у нас точно един месец преди срещата на върха в Копенхаген, когато България очаква да получи пътна карта.