Инициаторите на кампанията Бебе на годината отчитат драстичен спад на раждаемостта.

След бейби бума от 2009, след 2010 година започва нов спад на раждаемостта. С около 400 000 жени се е свил родилният контингент в периода 1990-2012. Нараства и броят на преждевременните раждания. Намаляват жените в детеродна възраст като абсолютен брой, така д-р Антония Григорова тя си обяснява намалената раждаемост.

Все повече представителите на българския и турския етнос преминават от двудетен модел към еднодетен модел на семейство. Инициаторите на кампанията „Бебе на годината" са категорични, че ще са ни нужни десетилетия, за да се справим с проблема демографска криза. Голям резерв за увеличаване на раждаемостта има в двойките с репродуктивни проблеми, на които трябва да се помогне да имат деца.

Стефка Сарафова от сдружение „Зачатие" заяви на свой ред, че 145 000 семейства имат репродуктивни проблеми у нас. Средно около 5 години отнема на двойките да решат проблемите си със зачеването на дете. Около 30 репродуктивни клиники у нас са готови да помагат на двойките. Хората продължават да се крият и да не си признават проблема, смята Сарафова.
Тя призовава двойките да се борят с проблема си. Радина Велчева от Асоциация „Искам бебе" заяви, че 2013 е тъжна година за раждаемостта. През 1950- 150 000 бебета са се родили, а през 2013 60 000 бебета са проплакали. Около половин милион души в страната не знаят към кого да се обърнат при репродуктивни затруднения.

Идея е фондът за асистирана репродукция да поема финансово частично още 3 опита Ин витро, след като се изчерпят платените първи 3 опита за зачеване на двойката. Освен това от „Искам бебе" ще се борят касата да финансира поне една спермограма. 10-12% са недоносените бебета, които се раждат у нас.

Още по-тревожен е фактът, че през миналата година около 7 000 са ражданията от майки на възраст между 12-16 години.

Сияна е бебе на годината. Майка й е Силвия Петкова, родила в 00.01 часа в Стара Загора. Малката красавица тежи 2 570 грама и е с дължина 47 см. Родена е в 36 седмица, което означава, че бебето е недоносено.

От 1 януари 2013 до 31 декември 2013 са се родили 61 774 бебета. На 1 януари 2014 година са проплакали 96 бебета в страната, от тях 2 двойки близнаци. Новост при тазгодишната кампания е да се излъчва само първо бебе на 2014.
Бебе на годината вече получава и ново бижу, автор на което е Вида Пиронкова, музикант и композитор. Награда ще получи и болницата, в която се е родило бебе на годината. Орисник тази година ще бъде здравният министър доктор Таня Андреева.

Децата на България са най-важното, обясни Лидия Чорбанова, съветник на министъра на здравеопазването. Тази година, по думите й, трябва да се даде рестарт на детското и майчино здравеопазване. МЗ планира редица мерки за увеличаване на раждаемостта, стана ясно от думите на Чорбанова. Ще се работи в посока разкриване на консултативни кабинети, каза тя и обясни, че те ще подпомагат семейства с репродуктивни проблеми.
Фондът за асистирана репродукция пък през тази година ще бъде натоварен с много повече отговорности. Ще се разработят политики за преодоляване на негативните тенденции в раждаемостта. За 12 години от началото на кампанията „Бебе на годината" са проплакали около 1 милион бебета, доволна е д-р Антония Григорова.