Токът в част от град Добрич и региона е спрян от съображения за сигурност, съобщиха от Енерго-про.

Електрозахранването на част от град Добрич и региона е преустановено с цел осигуряване на обществената безопасност и предотвратяване на животозастрашаващи ситуации." - се казва в съобщение на електроразпределителното дружество до медиите.

След вчерашните проливни валежи в област Добрич е обявено бедствено положение.

Ниските части на града в близост до реките и каналите са под вода, а преминалата през града приливна вълна е била с височина от близо 2 метра.

Голяма част от електроенергийните съоръжения в ниската част на града също са залети от придошлите води.

„Към 9 часа тази сутрин 13 електропровода, доставящи електроенергия на над 6000 клиента са без захранване. Множество трафопостове са под водата и захранването им се изключва с цел осигуряване на безопасността. За съжаление, към 20 часа обстановката в града остава непроменена и водата продължава да поддържа високо ниво.",  съобщават още от Енерго-про, като допълват, че благодарение на активната работа на техническите  екипи, броят на засегнатите граждани е сведен до  около 3500.

От дружеството посочват, че към момента е напълно невъзможно възстановяването на захранването при наличие на вода в съоръженията, тъй като това създава опасност за живота на хората в района.

Освен части на Добрич без електрозахранване е и с. Батово, където има паднал стълб. Теренът е непроходим и не е възможно влизането на техника, с която стълбът да бъде подменен. Електрозахранването на помпената станция в Батово не е засегнато и тя продължава да работи.