Актуализацията на бюджета на НЗОК днес не се е обсъждала на редовното заседание на Министерски съвет.

След като вчера се оказа, че има политически консенсус дори от страна на премиера по наложителността от такова действие, въпреки призивите на лекари още през изминалия ден здравният министър да внесе такова проекторешение, такова не е постъпило в дневния ред на кабинета.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева.

Самият здравен министър Таня Андреева обясни пред медиите, че Касата трябва първо да изготви анализ на това по кои пера има преразход и с какви мерки това може да не се повтори.

След като това се случи, Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите ще разработят заедно финансовата обосновка и възможните източници на финансиране на дупката в бюджета. Това ще се случи в максимално кратки срокове - до края на седмицата, зарече се Андреева.

Тя увери, че няма болниците да бъдат оставени без заплащане, нито пък ще има пациенти с отказано лечение или заставяне сами да си купуват медицинските консумативи. Би могло да има вариант, в който да не се актуализира държавният бюджет, а само този на НЗОК, обясни още Андреева.

По думите й могло теоретично да се мисли за това част от държавните служители да плащат сами здравните си осигуровки, а държавата да плаща по-високи такива за децата. За министъра това са възможни дългосрочни решения на проблема с дефицита на Касата, но животът на правителството не е достатъчно дълъг за такива промени.

Минимално 7-8 месеца са нужни за изработването на един качествен законопроект така, че той да работи, настоя Андреева. С уговорката, че не желае да бъде лош пророк, тя намекна, че, ако не се вземат дългосрочни мерки за запълване бюджета на НЗОК, догодина по това време проблемът ще е още по-голям.

Касата да предприеме вътрешни мерки, а останалият недостиг да бъде покрит с актуализацията, това е планът на министъра. Тя увери, че никой от колегите й в кабинета не смята да остави пустиня след себе си, а ще работи съвестно до последно.

Коментарът на Андреева по темата не мина без инциденти. Първоначално министърът се появи в Гранитната зала на МС с идеята да разкаже за електронизацията на търговете по обществени поръчки за медикаменти.

След това обаче тя отби медийните въпроси, като напусна залата, а от пресслужбата на МС подпряха вратата така, че журналистите да не могат да последват здравния министър.

Все пак Андреева удържа на думата си и се върна, като отрече станалият скандал и се оправда за поведението си с наложителна среща с премиера Пламен Орешарски, за която той я е привикал.