Според Световната здравна организация (СЗО) близо 60% от проблемите, предизвикани от качеството на въздуха, както и алергиите, могат да бъдат предизвикани от мухъла.

Домовете, които са по-нови и по-енергийно ефективни, задържат влага и са по-предразположени към образуването и задържането на мухъл, плесени,  гъбички, спори и др.

Биоцидните бои предпазват стените и таваните от образуването на мухъл и плесени. Важно условие е в момента на полагането им, боядисваните площи да са здрави и  чисти, освен от механично замърсяване, но и да няма наличие на мухъл и плесени. Тези бои обаче не отстраняват плесените, а само предпазват от образуването им.

Биоцидните бои набират популярност в България - с 27% са нараснали продажбите  през последната година.

Боите с бактерицидно и фунгицидно действие имат широк обхват на областта на приложение: защита на повърхности в здравни и лечебни заведения, родилни домове, детски градини, детски кухни, обекти с обществено предназначение, обекти за производство и търговия с храни, детски стаи и мокри помещения.

Смесите със сребро неутрализират над 650 вида болестотворни бактерии, вируси и микроорганизми, стотици болести и инфекции. Дезинфекционното действие на среброто се дължи на силния афинитет на сребърните йони към различни жизненоважни ензими на едноклетъчните микроорганизми. Сребърните йони се свързват с ензимите и блокират трайно тяхната работа. Следва задушаване и бърза смърт на микроорганизмите.

Биоцидните бои със сребърни йони са подходящи за стени и тавани в стаи с интензивен трафик, санитарни и  влажни помещения. Този тип бои трябва да имат здравна оценка за приложимост в помещения с изисквания за висока повърхностна хигиена, издадена от министерството на здравеопазването.