Тричленен състав на Административния съд в Бургас защити интересите на Асоциацията на дребния и среден бизнес в морския град, отменяйки чл. 4, ал. 2 от Наредбата за преместваемите търговски обекти на общинския съвет, регламентираща навлизането на търговската верига „Лафка".

След като търговците на дребно подадоха жалба, съдиите решиха, че от прилагането на спорните текстове „биха настъпили значителни и трудно поправими вреди", свързани с последиците от допуснатата от общинските съвтници конкуренция при неравностойни условия в полза на дъщерната на „Булгартабак" АД компания „Табак Маркет".

В решението се казва още, че наредбата позволява снабдяването с неограничен брой разрешителни за търговия, което поставя под въпрос разрешителните на останалите търговци, занимаващи се с този вид дейност. До позицията на съда се стигна след закрито заседание, проведено в понеделник и оповестено днес.

Преди няколко дни сайтът „Бургас инфо" писа, че в общината вече са постъпили искания за разкриване на обекти от веригата „Лафка", в които да се продават печатни издания и тютюневи продукти, и които да бъдат поставени на мястото на вече съществуващи обекти на други търговци, а част от исканията са срещнали одобрение.

Припомняме, че само преди седмица, Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас се обяви срещу навлизането на веригата „Лафка", която се опитва да монополизира пазара за продажба на тютюневи изделия и печатни издания в страната.

Пред news.bg председателят на сдружението Николай Димитров приветства решението, определяйки го като „изключително точно" и „коректно". Според него бургаските търговци са „доволни от ефективността на съда", който ги е защитил от нашествието на „Табак Маркет". Решението може да се обжалва в 7-дневен срок след оповестяването му.