ВМРО скочи срещу фирмите, събирачи на дългове, известни в обществото като „колектори". Според общинския съветник Ангел Джамбазки, при който са постъпили десетки сигнали и жалби и граждани, те осъществяват мащабен тормоз върху хората, като настояват да им бъдат изплатени задължения, за които не е доказано, че съществуват.

Чрез дейността си тези фирми извършват тормоз и изнудване по линията на някакви битови сметки или  комунални услуги, коментира Джамбазки по време на пресконференция в БТА. Той добави, че търсачите на вземания осъществяват не само психически, но и физически тормоз срещу гражданите, а в същото време липсва яснота на какви основания обикалят от врата на врата и искат определени суми.

Той беше категоричен, че дейността на тези фирми е незаконна, защото не са налице договори между тях и комуналното дружество. От ВМРО са притеснени и от изтичането на лични данни на гражданите. Джамбазки даде пример със софиянец, тормозен по телефона от подобна фирма с обяснението, че има задължения към Софийска вода. Въпросният гражданин обаче никога и по никакъв повод не е предоставял номера на мобилния си телефона на водното дружество.

Това означава само едно - че между телекомуникационните и комулативните дружества има негласен и незаконен картел за прехвърляне на лични данни. На основата на ЕГН тези дружества си подхвърлят телефонните номера на хипотетични длъжници, заяви Джамбазки и добави, че всяко едно подобно задължение може да бъде търсено, ако е доказано в съда.

От ВМРО настояват фирмите за събиране на задължения да бъдат вкарани в нормативна рамка, подобно на застрахователните дружества, за да „изкарат от тях мутрите и рекетьорите".

Той иска и въпросните фирми да имат публичен регистър, в който да се видят техните служители. Друго предложение е събирачите на вземания преди да бъдат назначени на тази длъжност да бъдат проверявани дали са криминално проявени или осъждани.

Юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера заяви, че вече са сигнализирали главния прокурор относно тезите си, че до голяма степен дейността на тези фирми се припокрива с дейности, които според НК са престъпления. Войводите апелират прокуратурата да провери всички сигнали срещу такива фирми на територията на цялата страна и да се произнесе дали тази практика е допустима.

Контрера представи различни абсурдни примери от жалби на пострадали граждани. При един от тях момиче от София получава писмо, че дължи определена сума към даден мобилен оператор. Абсурдът в случая е, че тя никога не е ползвала услугите на този оператор. Още по-абсурдното според Контрера е че въпреки образуваното от прокуратурата производство, събирачите продължават да си искат парите.

От ВМРО са изпратили и запитване до Комисията за защита на личните данни да се произнесе дали има нарушения при подобна размяна на лични данни.