Зам.-главният прокурор и кандидат за главен прокурор представи пред ВСС концепцията си за управление на прокуратурата.

В нея Гешев поставя акцент върху прозрачността, отговорността и независимостта на прокуратурата. 

Той отбелязва, че проблемите трябва да бъдат посочени открито и отговорно, за да могат а се очертаят съответните решения.

Според него прокуратурата трябва да осъществи организационни и структурни промени, за които да получи подкрепата както от законодателната, така и от изпълнителната власт.

Кандидатът подчертава, че висок стандарт за ефективно и качествено правосъдие може да бъде постигнат само с активни действия и усилия в рамките на конструктивния диалог и взаимодействие с всички отговорни институции. Според него това ще доведе до повишаване на доверието в съдебната власт, за гарантиране на сигурността на гражданите и независимостта на магистратите и съдебните служители.

Като съществен елемент е изведено активното сътрудничество и партньорство със съсловните и неправителствените организации, медиите и образователните институции.

Прокурорската колегия на ВСС загрижена от негативната кампания

Прокурорската колегия на ВСС загрижена от негативната кампания

Негодуват от медии, които петнят Гешев, прокурори и следователи пред обществото

Кандидатът посочва, че познава следователската и прокурорската дейност, както и голяма част от магистратите, механизма на функциониране на прокуратурата, както и прилаганите различни управленски модели. 

Гешев изразява убеждението, "че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да дадем продукта, който те очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост. Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона".

Кандидатът смята да следва практиката на сегашния главен прокурор и да продължи да представя периодични доклади по значими въпроси на противодействието на престъпността и корупцията.

В тази връзка според него са необходими законодателни промени и нови инструменти за публичното представяне на резултатите от дейността на прокуратурата.

Гешев консолидира, благодари и защитава магистрати и съдебни служители

Гешев консолидира, благодари и защитава магистрати и съдебни служители

Вижда мотивирани партийни, корпоративни, лични интереси срещу тяхната общност

Иван Гешев обръща внимание, че "грешният извод за безконтролност на прокурора, който е dominus litis - "господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публичното оповестяване на резултатите от съдебния контрол.

В основните си принципи на бъдещата му дейност той залага на:

-отговорност, прозрачност и институционална предвидимост чрез своевременно информиране на гражданите за дейността на прокуратурата и разследващите органи;

-гарантиране на независимостта и безпристрастността на магистратите и съдебните служители, чрез подобряване на условията за труд, обективна и справедлива оценка на качествата им и съответстващи на нея възнаграждение, стимули и форми за повишаване на мотивацията;

- провеждане на проактивно междуинституционално и международно взаимодействие и информационен обмен;

- активна подкрепа на експертно ниво на законодателния процес;

- широк диалог с представителите на научната общност и гражданското общество.

"Единственият" Гешев- наследник на прокурорска монархия или смел борец срещу олигархията?

"Единственият" Гешев- наследник на прокурорска монархия или смел борец срещу олигархията?

От "Правосъдие за всеки" питат колко успешно проведени дела има Гешев

Предлагат се периодични съвместни обучения с прокурори и съдии за повишаване на професионалната квалификация.

Като основна цел е изведено също налагането на стандарти за ефективни, обективни и качествени разследвания. 

Сред основните цели е посочено също международното сътрудничество, включително в рамките на Европейската прокуратура и регионалните международни проекти, за противодействие на тероризма, организираната престъпност, трафика на хора, наркотичните вещества и оръжията, прането на пари и корупцията.

Припомняме, че Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври.

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор
Обновена

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна кандидат, за да не разделя двете колегии на съвета

Иван Гешев остана единствен кандидат за поста нов главен прокурор след като правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне друг кандидат.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

От "Демократична България" поискаха оставката на Гешев след неговото изказване, че не одобрява разделението на изпълнителната, съдебната и законодателната власт. В същото интервю Гешев заяви: "Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения на който и да е, независимо към кой олигархичен кръг принадлежи, ако има доказателства.".

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение

Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор.

Междувременно от Камарата на следователите излязоха с декларация, че подкрепя номинацията на Иван Гешев.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

Кандидатурата на Иван Гешев е равносилна на тази на Пеевски за ДАНС

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

От "Правосъдие за всеки" проведоха протест пред Съдебната палата с искане за отмяна на номинацията на Гешев и промяна в процедурата за избор на нов главен прокурор. Хиляди извикаха: "Гешев е позор!"

В Пловдив също протестираха срещу номинацията на Гешев за главен прокурор. 

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Опасява се, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти

На 7 август прокурорската колегия на ВСС изрази загрижеността си към негативната кампания, която се води срещу Иван Гешев. 

След това пък пловдивски адвокати изразиха несъгласието си с позицията на Гешев за разделението на властите, като му напомниха за границите в Конституцията. 

Самият той преди дни по повод две разкрити убийства във Варна, той заяви, че битовата престъпност остава приоритет на прокуратурата

"Демократична България" ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

"Демократична България" ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

Сотир Цацаров се опитал да се възползва от предизборната ситуация