Групировка, наричаща се "Qaedat al-Jihad" (Основа на Джихада) е поела отговорност за терористичния акт в Бургас.

Това съобщава израелското издание Ynetnews.

В цитирано изявление на групировката се казва, че „Месецът на Рамазан е месец за Свещена война и смърт в името на Аллах. Това е месец за борба срещу враговете на Аллах и неговия пророк, срещу евреите и техните американски наставници".

Издирват съучастник на атентатора от Бургас (виж фоторобот)
Още...

В изявлението се допълва, че една от групите на "Qaedat al-Jihad" „с помощта на Аллах е организирала бомбения удар срещу автобуса, пълен с израелски туристи - грабители на свещените земи."

Свещената война не е ограничена на определено място и ще продължи, докато евреи и американци не напуснат ислямската земя, се казва още в изявлението на групировката, наричаща се "Qaedat al-Jihad".

Впоследствие от Министерството на външните работи отрекоха че има такова признание.

Арабистът Владимир Чуков също коментира пред Би Ти Ви, че публикуваното обръщение на групировката "Qaedat al-Jihad" едва ли може да се приема сериозно като поемане на отговорност за атентата.

Според някои информации, групата е клон на Ал Кайда, като за първи път нейно изявление се появява през 2002 година.
През 2008 година Мустафа Абу ал Язид съобщава, че член на Qaedat al-Jihad е отговорен за атентата срещу датското посолство в Исламабад, убил 8 души.

Припомняме, преди дни самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на аерогара Бургас, убивайки петима и ранявайки над 30 човека.
Сред жертвите е и българският шофьор на автобуса.

По последна информация на МВР силата на експлозива е три килограма тротилов еквивалент. За момента разследването не може да каже почти нищо друго конкретно.

Днес израелски медии разпространиха фоторобот на предполагаем помагач на "камикадзето". Твърди се, че портретът е предоставен от българското следствие, но МВР опровергава.

За момента няма яснота и за самоличността на терориста.