За въвеждане на правила и ясен регламент в работата на лекарите в Спешната помощ настояха участниците в Третата национална конференция на работещите в спешната помощ в Пловдив, съобщи Радио Пловдив.

Според участниците секторът се е превърнал в буфер на здравеопазването, тъй като от спешната помощ се очаква да решава всякакви медицински проблеми, а не само животозастрашаващите състояния и то при силен недостиг на кадри.

От Асоциацията остро се противопоставиха и на приетия на първо четене закон за повикване на екипите с есемеси и заплашиха с протести, ако не бъдат чути.

Председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева заяви, че за работещите в момента 250 екипа и 130 спешни кабинета е невъзможно да поемат денонощното медицинско обслужване на населението в страната.

Според нея добър вариант е неотложната помощ да премине към здравната каса, която да организира кабинетите си за прием на пациенти, които не са спешни случаи. Д-р Кателиева заяви, че и в новата стратегия за спешната помощ липсват ясни правила за спешността, което създава много проблеми.

Като безумие заместник-председателят на БЛС д-р Кирил Еленски определи опитът да се вкара конфликт между двете съсловни групи - на спешната и на първичната помощ, поради това че политическите проблеми не са решени.

По думите му основен проблем на работещите и в двете звена - на спешната и на неотложната помощ, е неясният статут и ниското заплащане.