Делото срещу бизнесмена Христо Ковачки за пореден път бе отложено. Очаквано подсъдимият не се яви в съдебна зала, а беше представляван от адвокатите Ина Лулчева и Илиян Василев.

Припомняме, прокуратурата обжалва присъдата на първа инстанция по делото за данъчни измами срещу Ковачки.

Апелативните съдии назначиха две нови експертизи - съдебно-счетоводно-банкова и съдебно-техническа.

От прокуратурата обосноваха искането на първата с това да се установи от коя банка и по коя сметка са правени плащания във връзка със закупуваните машини.
Втората експертиза пък е с цел да се установи дали има разминаване между описаните машини от вещите лица и тези, които са оставени на отговорно пазене.

Адвокат Василев възрази срещу съдебно-техническата експертиза, подчертавайки, че конкретните машини са на конкретното място, а направата на една такава експертиза изисква много време.

Делото започна при едни парламентарни избори и прокуратурата иска да продължи до другите", подчерта защитникът.
Припомняме, Христо Ковачки бе обвинен преди парламентарните избори през 2009 година, като мнозина твърдяха, че това се прави заради неформалното му лидерство на набиращата скорост нова формация „Лидер".

Адвокатът му изтъкна още, че има вече изготвена техническа експертиза, със заключението на която са се съгласили трима специалисти. Василев отново повтори, че целта е делото да се мотае колкото се може повече.

В крайна сметка съдът допусна направата на двете експертизи.

Съдебно-счетоводно-банковата експертиза трябва да даде заключение дали всяко едно от фактическите плащания, поемани от купувача - четирите дружества, свързани с Христо Ковачки, към доставчика са реални, дали те са отразявани по банков път и кой е адресат на плащането или пък са извършени на каса и съответно с какъв документ и в полза на кого.

Съдебно-техническата експертиза трябва да изясни дали има идентичност между машините, описани във фактурите и с тези, оставени на отговорно пазене от четирите дружества на Ковачки.

На днешното заседание не се явиха нередовно призованите свидетели Тони Николов и Васил Лозанов. Не дойде и редовно призованата Гергана Дончева като за нейното отсъствие адвокат Лулчева представи болничен лист. Следващото заседание е на 20 март.