Оставката на Христо Иванов беше предизвестена смърт - предизвестена от „историческия компромис", който беше орязан вариант на промяна. Това мнение изрази пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за вчерашните парламентарни събития.

Панов не е доволен от приетите конституционни промени - за него колективен орган от 25 души трябва да е с естественото разделение 12-13, а не приетият вариант на двете колегии 11-14. Това предполага дисбаланс, смята един от тримата големи в съдебната власт.

Панов недоумява и защо сме питали Венецианската комисия, след като сме пренебрегнали становището й.

Според него вчера бившият вече министър Христо Иванов е бил самотен в парламента - другите членове на кабинета не са били там да покажат подкрепа, а и интерес към подобни важни промени в Основния закон на страната.

Балансът в колегията на прокурорите е много по-различен от този при съдиите, отбеляза още Панов. Той е притеснен и от възможността за блокиране на решения от 7:7 гласове в колегиален орган от 14 души. Сега вече Янева и Ченалова могат спокойно да бъдат избрани за генерални адвокати, за да се успокои всичко, иронизира съденият шеф.

Гласуването приличало на етюд, в който вече всеки има определена предварително роля. Венецианската комисия е завявала не веднъж, че трябва да има превес на съдиите, което не беше постигнато, смята Панов. Той не се притеснява, че също ще остане самотен и критикуван във ВСС, а ще продължи да отстоява независимостта на съдиите.

Разделението на съвета трябва да се случи, наясно е Панов, като е убеден, че в този си състав ВСС е показал, че може да работи.

Вчера политическата воля беше насочена към това да се произведе един продукт за Брюксел, за да покажем, че нещо се случва, убеден е шефът на ВКС.